Slaapfabels

Slaapfabels

Over slaapproblemen hoef je bepaald niet lacherig te doen. Het kan ervoor zorgen dat je oververmoeid raakt en brengt meestal veel lichamelijke ongemakken met zich mee. Maar hoe kun je er voor zorgen dat je wel goed slaapt. Kortom; welke tips zijn mythen en welke blijken waar?

We zetten een aantal slaapfabels op een rijtje. Sommige zullen herkenbaarder zijn dan anderen, maar deze tien komen toch regelmatig ter sprake:

Inhaalslaapjes
Stelling: Het is goed om lekker bij te slapen in het weekend.
Waarheid: Het is zeker verleidelijk om langer te blijven liggen na een heftige wekweek, maar je lichaam is meer gebaat bij regelmaat. Hierdoor is de kans ook groter dat je ’s avonds gewoon op tijd in slaap valt.

‘s avonds sporten
Stelling: In de avonduren sporten zorgt dat je vermoeid raakt en zodoende sneller naar dromenland bent.
Waarheid: Wanneer je regelmatig sport val je inderdaad makkelijker in slaap. Zorg er echter wel voor dat je minimaal drie uur voor je naar bed gaat klaar bent met alle sportactiviteiten. Een afgekoeld lichaam komt namelijk makkelijker tot rust.

Oude van dagen
Stelling: Wanneer je ouder wordt, heb je minder slaap nodig.
Waarheid: Het lijkt misschien alsof ouderen minder slaap nodig hebben, maar in werkelijkheid hebben ze net als jongeren tussen de 7 en 9 uur echt nodig. Het patroon verandert echter doordat ze ook vaker op de dag een tukkie doen.

Rust aan de kop
Stelling: Door te slapen krijgen je hersenen rust.
Waarheid: Je hebt absoluut slaap nodig, maar niet vanwege je hersenen. Het is je lichaam dat moet opladen. Je brein functioneert in de nachtelijke uren gewoon door, want hoe zou je anders ademen?

Blijf in bed
Stelling: Wanneer je midden in de nacht wakker wordt, is het beter om in bed te blijven en zo snel mogelijk weer de slaap proberen te vatten.
Waarheid: Als het langer duurt dan 15 minuten voor je weer in slaap valt, is het verstandig om eruit te gaan. Wanneer je blijft liggen ga je jezelf alleen maar ergeren of stressen. Doe dus iets ontspannends of lees een boek.

De slaapkamer
Stelling: Het is goed om lang voordat je gaat slapen, al in de slaapkamer te zijn.
Waarheid: Hoe meer activiteiten je in de slaapkamer onderneemt (tv-kijken, computeren), des te minder associatie maakt je geest met slapen. Om de beste band te krijgen met de slaapkamer kun je de ruimte het best alleen gebruiken voor sex en slapen.

Sex
Stelling: Van sex wordt je opgewonden, waardoor je daarna wakker ligt.
Waarheid: Na een vrijpartij maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je jezelf goed en relaxt voelt. Je valt dus juist makkelijker in slaap.

Temperatuur
Stelling: lekker warm onder de dekens, dan slaap je in no time.
Waarheid: Het lichaam gaat sneller in een slaapmodus wanneer het koeler is. Zet dus voordat je gaat slapen het raam op een kiertje voor wat frisse lucht. Onder de dekens is het sowieso wel comfortabel.

Snurken
Stelling: Snurken is heel gewoon en ongevaarlijk
Waarheid: Voor de meeste mensen is snurken inderdaad een gewoonte die niet schadelijk is. Snurken kan ook wijzen op een slaapziekte genaamd apnoea, en dat is wel zeer link. Wanneer je heel hard snurkt, met lange pauzes, bezoek dan de huisarts. Het is een ziekte die goed te behandelen is.


Alcohol
Stelling: Na een glaasje wijn val ik heerlijk in slaap
waarheid: Hoewel je van alcohol moe wordt en je absoluut makkelijker in slaap valt, is de kwaliteit van de slaap vele malen slechter dan normaal. Je slaapt in fragmenten en bent veel wakker.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?