In je dromen!

In je dromen!

Uit sommige dromen zou je het liefst niet willen ontwaken. Een beschuitje met George Clooney bijvoorbeeld kan niet lang genoeg duren. Op andere momenten kunnen dromen nachtmerries worden, waarbij angsten en stressfactoren naar boven komen. Waarom droom je eigenlijk, en wat zijn de gevolgen? En is slapen na een fikse nachtmerrie nog wel ontspannend en energiegevend?

Onderzoekers zijn het over een ding in ieder geval eens: Dromen is een manier van de hersenen om de gebeurtenissen van een dag te ordenen. Hierbij worden onbelangrijke en belangrijke zaken gescheiden, waarbij de waardevolle informatie wordt opgeslagen als een ‘herinnering’. Er is zelfs bewijs dat ons brein deze belevingen keer op keer herhaalt tijdens onze slaap, om een patroon te bewerkstelligen.

Zo’n patroon kan bestaan uit beelden, bewegingen, geuren en geluiden. Wanneer de hersenen een proces ‘begrijpen’, wordt het omgezet in dromen. Je zult dus niet zo snel over gecompliceerde wiskundeopdrachten dromen, maar eerder over zaken die in jouw leven spelen. Mensen die zwaar zijn getraumatiseerd dromen hier ook regelmatig over. Voor de hersenen een teken van ordening en zodoende na verloop van tijd vermindering van de klachten. In dat geval zijn dromen dus prima en nuttig!

Hoewel dromen dus gevoelens kunnen losmaken, hoeven deze nog niet ‘waar’ te zijn. Je onthoudt vaak de sterke emoties die bij een gebeurtenis horen, waardoor je zelf er een waarde aan gaat geven. De echte reden en achterliggende gevoelens komen daarbij zelden naar buiten. Hierdoor kan het gevoel na een droom zelf leiden tot de oplossing of erkenning van een ander probleem. Dus wanneer je droomt dat je partner vreemd gaat, wil dit niet zeggen dat het zo is. Het toont slechts dat je gespannen en opgewonden bent over iets belangrijks in je leven. Snap je het nog een beetje?

Een recente studie aan de Berkeley universiteit in Californië suggereert zelfs dat dromen je kunnen helpen in de omgang met andere personen. De Amerikaanse school vroeg 36 vrijwilligers om de gelaatsuitdrukkingen van mensen te beoordelen na een dutje van 60 minuten tot negentig minuten. Anderen sliepen niet. De personen die de REM slaap bereikten konden positieve emoties op de gezichten op de foto’s beter identificeren.

Bekende droominterpretaties

Vrijen met een familielid
Dit wil absoluut niet zeggen dat je incestueus bent. Deze droom ontstaat doordat je de band met iemand in je familie weer wilt versterken.

Vallen
Sigmud Freud dacht dat dit een seksuele droom was, wat aangaf dat je toegaf aan je fantasie. Tja, het geeft wel hetzelfde 'vlinderige'-gevoel in de buik.

Achterna gezeten worden
Je ontloopt iemand die je moet zien. Deze droom is exemplarisch voor ontwijkgedrag.

Publiekelijk naakt zijn
Zeer veel voorkomende droom, die we allen weleens hebben gehad. Volgens onderzoekers betekent dit dat we ons figuurlijk ‘bloot’ moeten geven en onze ware persoonlijkheid moeten tonen.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hoi Peter, Een boek lezen wil bij mij ook nog wel eens helpen alleen als ik tv ga kijken kan ik helemaal niet meer slapen. Ik ga ook wel eens naar beneden om een kop thee te drinken en probeer het daarna nog een keer. Misschien helpt dat je.

tineke, 27 oktober 2009

Hoi peter, wat ik vaak zelf doe als ik aan dingen denk waar ik niet van kan slapen is een boek lezen. Of de tv aanzetten. dan zijn mijn gedachte even bij totaal is anders en vaak helpt het. Succes.

Susan, 23 oktober 2009

ik kan vaak niet slapen als ik denk aan vliegen vooral als ik naar amerika moet vliegen is hier wat aan te doen groetjes peter

cleanmountain, 23 oktober 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?