'Sportvoer' voor broodnodige energie

'Sportvoer' voor broodnodige energie

Wat is er lekkerder dan even aan de gewichten hangen of een paar kilometer rennen op de loopband van een sportschool? Fitness is een razend populaire manier van lichaams-beweging en ook nog eens zeer effectief om af te vallen. Aan dat laatste zit wel een maar, want met de verkeerde voeding zul je weinig gewicht verliezen en –erger nog- te weinig energie hebben om ook maar een gewicht van de grond te krijgen.

Door kleine verbeteringen, of liever nog veranderingen, in je voedingspatroon kom je al een heel eind. Of je nu een bruine of een witte boterham moet nemen, is natuurlijk niet zo’n grote verandering als het nemen van een nieuw mobiel telefoonnummer. Toch zijn deze kleine aanpassingen van grote betekenis voor de ‘prestaties’ in de sportschool of als je gaat joggen. Wanneer je een verkeerde pre-loop snack neemt, kun je weleens p handen en voeten over de streep komen. Of wanneer je niet de juiste koolhydraten verorberd voor een fietstocht, je na een uurtje de man-met-de-hamer tegenkomt.

We hebben speciaal voor jou daarom een aantal etenswaren op een rijtje gezet, die perfect zijn als aanvulling, opbouw, of brandstof tijdens het sporten. Zodat jij je tijdens en na het sporten optimaal voelt!

Avocado
Het onverzadigde en cholesterol verlagende vet in de groene vitaminenbom houd je lichaam gezond en verlicht zelfs de pij bij inspanning. Vooral als aanvulling op vetvrije diëten, is de avocado prima geschikt.

Brood/bagels
Ondanks dat Dr. Atkins het niets vindt, is brood een perfecte energieleverancier. In brood zitten namelijk veel koolhydraten en weinig verzadigde vetten.

Banaan
Dankzij een flinke hoeveelheid potassium is de banaan uitermate geschikt tijdens het sporten. Een gebrek aan sodium is namelijk een van de voornaamste redenen voor kramp in de spieren. Bananen vullen dit weer aan en zijn daarnaast rijk aan vezels.

Bessen
Alle soorten bessen zijn bij uitstek geschikt om na het sporten te eten. Ze bevatten namelijk veel antioxidanten, die het herstel bevorderen. Volg hierbij de vuistregel: hoe donkerder de bes, hoe gezonder voor je lichaam.

Wortels
Deze oranje groente is gevuld met complexe koolhydraten die je voor en tijdens het sporten energie geven. Daarnaast bevat een wortel slechts 150kj, dus is het ook nog een lichte snack voor na het sporten.

Kippenpootjes
Wanneer je te weinig zink en ijzer binnenkrijgt, zal je energie snel afnemen. Kip is daarom een prima etenswaar voor en na het sporten. Het bevat daarnaast veel minder calorieën en vetten dan rood vlees.

Noten
De onverzadigde vetten in noten zorgen ervoor dat je uithoudingsvermogen stijgt. Doordat je beter vetten verbrand, kun je namelijk langer doorgaan.

Chocolademelk
Melk heeft veel meer te bieden dan louter calcium. Chocolademelk bijvoorbeeld zit vol met vitaminen en mineralen. De cacao geeft daarna nog extra energie, doordat het endorfine aanmaakt.

Gedroogde bosbessen/veenbessen
Vol koolhydraten en antioxidanten. Geven energie en beschermen daarnaast tegen urinale infecties.

Eieren
Natuurlijk goed voor eiwitten, maar ook gevuld met ijzer.

Hummus
Gevuld met complexe koolhydraten, onverzadigde vetten en proteïne. Bovendien bereid met olijfolie, wat goed voor hart- en bloedvaten is.

Sinaasappelen
Zijn makkelijk mee te nemen en daarnaast vol vitamine c. Een vrouw heeft dagelijks ongeveer 75mg nodig, dus een sinaasappel per dag is geen overbodige luxe.

Aardappelen
natuurlijk vol koolhydraten, maar zorgen ook voor een verbeterde vochtbalans in ons lichaam. Dus zeker wanneer je veel zweet tijdens het sporten, is het verstandig om minimaal driemaal per week aardappelen te eten.

Zalm
Vol onverzadigde omega 3 vetten. Goed voor de algehele gezondheid dus.

Yoghurt
Goed voor de maag, want je wilt natuurlijk niet met een volle buik de sportactiviteiten beginnen. Daarnaast bevat yoghurt dezelfde bestanddelen als melk.

Muesli
Een perfecte maaltijd voor je naar de sportschool gaat. Vol koolhydraten en vezels. Eet de muesli (of cornflakes) met melk en je hebt alle ingrediënten voor een perfecte work-out!

Heb je zelf tips? Laat het ons weten!   

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ben nu je artikel aan het lezen. Kan je me alvast vertellen: waaruit maak je op dat er in eieren zoveel ijzer zit? Een medium ei weegt ongeveer 50 gram en in 100 gram ei zit slechts 1,2 mg ijzer! Hoor graag van je. Met vriendelijke groet, Robbert Haaksbergen

Robbert Haaksbergen, 05 februari 2021

thee hoort ook bij sportvoer. En pepermunt, en hete keelsnoepjes, Maar brood is het grootste sportvoer. Al die sport freaken zijn allemaal bezeten van brood. En pasta om niet te vergeten! dat vreten ze ook allemaal. En dan het liefst uit de magnetron.

sporthater, 11 mei 2019

Ik ben een vrouw van 78 jaar en heb bijna elke nacht kramp in de kuiten.Nu loop ik al dagen met heel zere benen, helpt het om ze in te smeren met een crème die warm wordt? Ik kreeg van een aardige man advies om elke dag een banaan en tomaten te eten. Nog niet geprobeerd maar ga dat zeker vandaag doen.

Riet, 26 juni 2015
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?