Wandelen voor vetverbranding

Wandelen voor vetverbranding

Het is een veel gehoord excuus om niet te bewegen. ‘Ik ben momenteel te dik om te sporten. Eerst maar eens afvallen.’Deze drogreden kunnen we vanaf nu naar het rijk der fabelen verwijzen, want er zijn ook voor mensen met veel overgewicht genoeg mogelijkheden om lekker gezond bezig te zijn. Wandelen is een van deze opties.

Het is een feit dat mensen met meer dan 15 kilo overgewicht niet zo makkelijk sporten als anderen. De druk van het gewicht op de botten en spieren kan door bijvoorbeeld hardlopen te groot worden en dan bereik je natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt. Wandelen daarentegen is een prima manier om verantwoord te bewegen.

Het is daarbij belangrijk om langzaam te beginnen. Gedosseerd opbouwen is heel belangrijk, zeker als je al tijden niets meer aan sport hebt gedaan. Door te wandelen, in een tempo van rond de vijf kilometer per uur, verbrand je heel efficiënt calorieën. Door de mate van intensiteit is vet namelijk de voornaamste brandstof, en dat willen we natuurlijk juist!

Iedere kilo die je afvalt, haalt ongeveer twee kilo druk van de botten en spieren af, dus na verloop van tijd zal het lopen steeds makkelijker gaan.  

Verzeker je succes:

  • Begin voorzichtig en met korte sessies. De kans dat je het volhoudt worden daardoor een stuk groter. Overschat jezelf dus niet en begin op het gemak.
  • Kies bij voorkeur een zachte ondergrond (zoals een park met grindpaden) om te lopen. Hierdoor mis je ook direct druk verkeer om je heen. Loop echter niet op oneven terreinen als grasvelden. Hierbij is de kans op blessures namelijk groter.
  • Knijp je billen iets bijeen bij iedere stap die je zet. Zo voorkom je dat je onderlijf te veel beweegt. Beeld hierbij in dat je een viskom vol water om je middel hebt hangen en je geen water mag morsen. Let in begin dan ook niet teveel op de snelheid, maar vooral op de techniek.

Een voorbeeldschema:
Week 1: Loop vijf dagen per week tweemaal tien minuten
Week 2: Loop vijf dagen per week tweemaal vijftien minuten
Week 3: Loop vijf dagen per week tweemaal twintig minuten

Bouw dit zo uit en zorg dat wandelen een onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Probeer ook ‘loopjes’ te vinden. Ga bijvoorbeeld niet per fiets boodschappen doen, maar neem de benenwagen. Stap twee haltes eerder uit de bus of ga een kwartiertje stiefelen tijdens de lunchpauze. Je zult zien dat de kilo’s eraf vliegen, als je maar volhoudt!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?