Is gesmolten kaas vetter?

Is gesmolten kaas vetter?

Veel mensen denken dat je bij de lunch beter een broodje kunt eten dan een tosti. Want ondanks dat er op een broodje ham-kaas hetzelfde beleg zit, lijkt de geroosterde variant vetter. Maar is dit ook waar?

Het antwoord is simpel: nee. Gesmolten kaas lijkt vetter. Dit komt echter alleen doordat bij verhitting de vetten die al in de kaas zitten vrij komen. Gesmolten kaas is niet ongezonder dan ongesmolten. Het verschil is de smaaksensatie. Gesmolten kaas smaakt anders en is warm en dat is bedrieglijk.

Gesmolten kaas is niet minder vet dan gewone kaas. De hoeveelheid kaas (en vet) is exact dezelfde, alleen in een andere gedaante. Net als dat een ijsblokje precies dezelfde samenstelling (evenveel H2O moleculen) bevat als datzelfde ijsblokje wanneer het gesmolten is. Of wanneer het gekookt wordt en een gasvormige gedaante aanneemt.

Neem dus in de middag gerust een tosti. Net zo gezond als een broodje ham-kaas.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

poep

poep, 01 april 2015

Ey youri niet reageren mimang

Jan, 29 januari 2014

Natuurlijk zijn bet evenveel vetten, maar het vet in gesmolten kaas neemt je lichaam anders op dan een broodje kaas. Het vet heeft zich omgezet door het verhittigsproces en je lichaam neemt het op een andere (vetmakendere) manier aan. Toch blijf ik genieten van mijn tosti's (en broodjes met kaas). :)

poeteloe, 27 december 2013

Wat anderen beweren gaat waarschijnlijk over geraspte kaas. Hier worden andere dingen aan toe gevoegd, waardoor ook calorieen. Mensen: ham is light en kaas is vet. Toch zitten er in kaas veel meer belangrijke voedingsstoffen!!! Wat gezond is ligt dus in het midden!!!

Koekje, 06 november 2013

Wat een domme reacties hier! Nederland is echt door de bezuinigingen achterop de rest van de wereld gaan lopen. Net een ontwikkelingsland als je de reacties zo leest!!

Max, 28 december 2012

Door koken gaat vocht weg,dan wordt het veter.zo simpel is dat!

Behnam, 15 oktober 2012

het is niet waar, gesmolten kaas is anders en je word er dik van

joehoe, 12 juli 2012

Kom op zeg, als je dit zelf niet kan bedenken dan heb je niet de basisschool afgemaakt.

Ikke, 25 mei 2012

geroosterd brood bevat minder kcal. 35kcal gemiddeld gewoon brood bevat 85 kcal.

jessy, 30 juli 2011

Krokante kaas bevat ook net zoveel vet, (tenzij het echt verbrand is, maar dan is het omgezet naar iets anders, (koolstof) wat niet zo gezond is... Vet verdampt niet, anders zouden we van de sauna ook wel slanker worden. Geroosterd brood bevat ook net zoveel kcal. dan een verse boterham, ook al weegt ie minder als je hem uit de rooster haalt. Water bevat geen calorieën...

Karin, 10 mei 2011

Wat volgens mij wel een verschil is: op een boterham met kaas gaat een dun plakje kaas. Op een tosti is dit vaak een wat dikkere plak om een lekkere gevulde smaak te krijgen!!

elly, 21 mei 2010

Wat leuk, bij ons op kantoor hadden wij er laats een discussie over. Ik had ergens gehoord dat het inderdaad niet uit maakte. Fijn om te weten want ik ga het even iedereen laten lezen. Zo kunnen we weer onbeperkt tosti's eten!

josé, 25 november 2009

Weet iemand wat er gebeurt als de kaas krokant is geworden? Is er dan niet een gedeelte van het vet verdampt?

Jeanette, 23 november 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?