‘Dunne’ genen zorgen voor problemen

‘Dunne’ genen zorgen voor problemen

Je zult maar op de weegschaal stappen en 48 kilo zien staan. ‘Lekker toch’, zullen sommige van jullie misschien denken, maar in de realiteit is ondergewicht hebben voor veel mensen een serieus probleem. Gewicht aankomen blijkt vaak net zo moeilijk als afvallen. Want waar de ene vrouw moet knokken om op gewicht te blijven, moet de ander vechten om een paar kilo aan te komen.

Vooral mensen die regelmatig kampen met overgewicht zullen denken: ‘wat een gezeur. Wees blij dat je alles kunt eten’. Toch is dit wel heel erg kort door de bocht. Vrouwen die lijden aan ondergewicht (en dan spreken we niet over ziektebeelden) hebben daar veel last van. Zo is de menstruatie vaak onregelmatig, hebben ze weinig energie en het vaak steenkoud. Daarnaast hebben te dunne vrouwen hetzelfde probleem als dames met overgewicht: slechtzittende kleding.

Veel mensen verwarren mager met gezond. Dit is pertinent niet waar. Wanneer je ondergewicht hebt. Ben je veel vatbaarder voor allerlei bacteriële en virale-infecties. Het is zelfs veel ongezonder om te licht te zijn dan te zwaar. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen onder de 48 kilo veel menstruatieproblemen kennen. Osteoporosis en ijzer tekort liggen ook op de loer. Vooral door het gebrek aan ijzer voelen mensen met ondergewicht zich doodmoe.

Wat te doen?
Voor vrouwen met ondergewicht zijn er genoeg mogelijkheden om wat meer ‘body’ te krijgen. Allereerst is het verstandig om te gaan sporten. Vaak zijn magere vrouwen niet fit omdat ze voor hun figuur niet hoeven sporten. Door regelmatig te bewegen bouw je extra spiermassa op, waardoor je lichaam er een stuk sterker uitziet en je daarnaast wat gewicht extra krijgt. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Bij sporten hoef je ook niet gelijk aan de sportschool te denken. Het kan veel simpeler door gewoon iedere morgen vroeg te wandelen (met de hond) of in de avond een rondje te fietsen.

Naast de spieropbouw, zorgt sporten ook voor een verbeterde eetlust. Pas daarbij wel op met junkfood. Hierdoor mis je namelijk de nodige vitaminen en mineralen. Wanneer je wat wilt aankomen, denk dan eerder aan producten met onverzadigde vetten, zoals visproducten. Mensen met ondergewicht moeten ook vooral de tijd nemen voor hun lunch of avondeten. Vaak gebeurt dit even snel tussendoor en daar loopt het spaak en ga je snaaien.

Heb jij ook moeite om aan te komen, of heb je tips voor vrouwen die graag op een gezonde manier wat extra gewicht kunnen gebruiken? Laat het ons weten!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hallo, Ik ben ook al levenslang broodmager. 28jaar. 1.70m. En schommel rond de 49-53kg. Inmiddels 2 gezonde kinderen en geen gram erdoor aangekomen. Ben een paar maand aan de shakes geweest. 2x per dag 500ml weight gainer tussen maaltijden door. Ik kwam in 3 maand 5kg aan, maar kreeg vooral een bolle buik. Vervolgens buikgriep en na 4 dagen 6.1kg kwijt. Als het zo moet, dan hoeft het voor mij dus niet. Het is giga moeilijk om je met 2 kids de hele dag maar met eten bezig te houden. Veel koolhydraten, vezels etc.. heb me toen ik 18 was een jaar aan een dieet gehouden : ochtend 3snee bruin brood en melk met iets ongeklopte room Tussendoor: koek en drinkontbijt, water en koffie Middag: 4 snee bruin brood en melk met ongekloote slagroom. Tussendoor; koekje of chocola en koffie of sap Avond: flinke aardappeleter (6-8 stukjes ong), goed groente en 1 stuk vlees minimaal 200gram. Tussendoor: volle kwark en drinken Later op de avond: chips, pinda's, ijs of iets anders. Als het maar zoet of hartig was. Het is geen heel bijzonder dieet, maar tot op deze hoogte hield ik mij daaraan en dat vond ik al een nette prestatie. Het resultaat: 1kg na 1jaar!!!! Bloed geprikt: geen stofwisselingsprobleem. Vond het eigenlijk jammer. Want dan was er misschien een medicijn voor mij. Ik moet me er maar bij neer leggen, want het kost me zooooveel moeite. Pfff

colin, 19 januari 2015

Hallo, mijn naam is Marye en ik wordt dit jaar 30! Ik ben 1.80 en weeg 51 kilo! Afgelopen jaar ben ik van mijn tweede kindje bevallen maar desondanks blijf ik dun. Ik heb nu al zoveel geprobeerd om aan te komen aangezien ik elke dag wel een opmerking naar mijn hoofd krijg. Mensen schatten mij gemiddeld 22 en merk dat ik minder serieus wordt genomen in mijn werk. Ik zou graag willen aankomen. Iemand nog tips?

Marye, 19 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?