Stouw jezelf niet vol

Stouw jezelf niet vol

Voer een goudvis 18 keer per dag en steeds zal hij eten. Sterker nog: Het beestje consumeert tot het knapt. Hoewel het met mensen zo’n vaart niet zal lopen, hebben ook sommige van ons deze gewoonte overgenomen. Zeker in bepaalde situaties als een diner bij je favoriete restaurant of een feestje bij vrienden, hebben we onszelf niet meer in de hand en eten we ons klem. Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

Het is zaterdagavond en je gaat eten bij je favoriete restaurant. Je kijkt er al weken naar uit. De kans is dan zeer groot dat je te veel eet, puur omdat je van de gelegenheid gebruik maakt. Net als een laatste koekje dat je in de mond steekt, omdat het pak dan leeg is….

De kunst is om deze situaties te herkennen en vervolgens een slimme strategie erop loslaten om jezelf in de hand te houden. Hieronder enkele voorbeelden van verleidelijke situaties en wat je kunt doen om ‘overeten’ te voorkomen.

Restaurant met vrienden

De verleiding:
De ober komt langs en vraagt: ‘Iemand nog iets drinken of een toetje?’

Jouw redding:
Vraag jezelf af of je nou echt nog eens 2000 calorieën erdoorheen wilt jagen. Onderhandel met jezelf en bestel hierna verstandig. Wanneer je absoluut een dessert wilt, kun je bijvoorbeeld het voorgerecht overslaan. Of bestel een drankje (aperitief) als toetje. Altijd nog beter dan een chocoladetaart…

Shoppen in de natuurlijke voedingswinkel

De verleiding:
Je winkelmandje met van alles volladen. Alles is toch gezond, nietwaar?

Jouw redding:
Helaas staan woorden als organisch, natuurlijk en oven-gebakken niet synoniem voor ‘eet wat je wilt’. Vaak heeft dit met het gebruik van chemicaliën en bereidingswijze te maken en niet met calorieën. Check daarom altijd de voedingswaarden op het product.

Een feestje

De verleiding:
Alle snacks proberen die op tafel staan

Jouw redding:
Eet een flinke kop soep voor je vertrekt. Zo arriveer je niet hongerig op je feest. Vermijd verder gefrituurde hapjes en kies liver voor zoutjes, groentehapjes. Schep een keer op en ga daarna niet meer terug naar het buffet. Ga daarna lekker in gesprek, zodat je mond vol woorden is en niet mini-pizzas…

Overwerken

De verleiding:
Even bellen en een pizza laten komen

Jouw redding:
Zorg dat je altijd energie/muesli repen in je bureau hebt liggen. De vezels in deze repen zorgen ervoor dat je vrijwel onmiddellijk vol zit. Zo kun je gewoon doorwerken en daarna gezond thuis eten.

Eten voor de tv

De verleiding:
Minimaal een zak chips op het menu

Jouw redding:
Associeer tv niet meer met eten, maar meer met gezonde activiteiten. Sport daarom bijvoorbeeld voor de tv. Het gaat vooral om associatie. Je brein geeft een signaal af wanneer je voor de tv plaatsneemt. Door dit patroon te doorbreken, zul je minder snel trek krijgen op een tv-avondje.

Je kinderen eten geven

De verleiding:
Helpen hun bordjes te legen door zelf mee te eten

Jouw redding:
Alles dat jouw kind niet meer kan eten, moet je direct in de vuilnisbak gooien. Niet denken: ‘wat zonde’. Bewaar daarnaast ook niet te veel snoep in huis. Naast dat het niet goed is voor de kids, kan het ook jou in verleiding brengen om ervan te smullen.

Eten met je partner

De verleiding:
Net zoveel naar binnen stoppen als je vriend/man

Jouw redding:
Probeer nooit zoveel te eten als je partner. Vrouwen kunnen nu eenmaal minder wegstouwen. Een truukje: eet voor het diner een theelepeltje pindakaas. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen na het eten van verzadigd vet, ongeveer 25 procent minder calorieën op konden dan anderen.

Enkele feiten:

44 %
Het percentage dat je meer eet wanneer je in de bios een XL popcorn bestelt in plaats van een large

93%
Het percentage dat aangeeft hoeveel de kans is dat mensen die meer dan twee uur per dag tv-kijken te veel eten.

30%
Het percentage meer calorieën dat zware drinkers (3 glazen per dag) binnenkrijgt.

840kj
Het aantal calorieën die iemand extra binnenkrijgt als hij fastfood eet.

19:00-23:00
Het dagdeel dat de meeste mensen te veel eten.

Heb jij nog tips om overmatig eten te voorkomen? Laat het ons weten!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?