Concentreren, verdorie!

Concentreren, verdorie!

We hebben allemaal weleens een hele middag filmpjes op internet zitten kijken omdat we simpelweg geen zin hadden om aan de slag te gaan. Op zich niet erg, maar wanneer uitstelgedrag de overhand krijgt, heb je een probleem. In deze tijd, waar afleiding als tv en internet een grote rol speelt, is het goed om de focus te bewaren. Van uitstellen komt immers zelden iets goeds.

Erger nog: uit onderzoek blijkt dat mensen die veel voor zich uit schuiven dikker zijn, ongelukkiger en armer zijn dan mensen die hun zaakjes direct regelen. Stel dus niet te veel uit en probeer de focus en concentratie op te brengen om in actie te komen.

Enkele tips:

Neem de tijd om los te gaan
Wanneer je perfectionistisch bent ingesteld, lijkt 50 uur per week werken een uitstekend plan. Een betere aanpak is: dingen goed regelen, niet perfect. Dus als je volgende keer in paniek schiet, omdat je denkt te weinig tijd te hebben: stop dan even met alles en kalmeer vijf minuten. Bedenk of je gedachten realistisch zijn en breng zaken in perspectief. Je zult zien dat het helpt.

Boost je ego
Afgeleid worden, even een mailtje of telefoontje hier en daar, is helemaal niet erg. Toch kan het ons een naar gevoel geven als deze zaken de overhand lijken te nemen. Pas dan dit psychologische truukje toe: Schrijf wat je allemaal al wel hebt gedaan op en streep dit direct door met een pen. Dit proces geeft je een gevoel van vervulling en tevredenheid over wat je ‘af hebt’ en is uitnodigend om meer te doen.

Uni-task
Een stukje typen terwijl je aan de telefoon zit lijkt een prima oplossing. In de praktijk blijkt echter dat multitasking leidt tot middelmatig werk. Wanneer je namelijk vijf dingen tegelijk doet, gebruik je voor ieder slechts 20 % van je hersenen. Probeer daarom met een ding tegelijk aan de slag te gaan. Je zult merken dat je efficiënter en sneller meerdere zaken afkrijgt op deze manier.

Denk niet dat je alles weet
Om je onzekerheid te verbergen, is het faken van kennis natuurlijk een manier om met de situatie om te gaan. Probeer echter eerst het probleem te begrijpen voor je begint. Vertrouw daarbij op je directe omgeving voor de juiste informatie.

Laat de schilder verven
Haal meer uit je baan, door je te specialiseren op waar je goed in bent. Zoek naar de momenten waar jij op je best bent. Vraag anders aan je baas of collega’s taken van je over kunnen nemen, waar jij niet super in bent. Stel je kwetsbaar op. Uiteindelijk zal dit de efficiëntie aan alle kanten verbeteren en dus ook jouw zelfvertrouwen.

Water, water, water
Ons brein werkt maar voor een derde wanneer het te weinig vocht heeft. Koffie zorgt onder meer voor deze dehydratatie. Drink dus voldoende water (2 liter) op een dag, zo blijf je beter gefocust op de taken waar je scherp voor dient te zijn.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?