RSI: een stille sloper

RSI: een stille sloper

Hoewel we het niet direct als een ziekte bestempelen, is RSI een groot probleem in onze maatschappij. Doordat we steeds vaker bureauwerk uitvoeren en de computer een steeds belangrijkere rol in ons leven gaat spelen, worden onze gewrichten op een andere manier gebruikt dan vroeger.

Check regelmatig je houding
Een  belangrijke tip omdat RSI voornamelijk wordt veroorzaakt door een slechte houding en daaruit voortvloeiende spanning. Het gaat erom dat je in gedachten je lichaam even 'scant' van top tot teen, en je afvraagt of je wel goed zit. Hou je spanning vast in je schouders? Is je hoofd gespannen of je handen verkrampt? Laat die spanning dan direct los. Hang je armen langs je lichaam, adem even diep in en ontspan je volledig tijdens je uitademing.

RSI bouwt zich snel op als je gespannen achter de computer zit te werken. Je kunt de hele dag met gespannen schouders werken terwijl je het niet eens door hebt! Dit is vaak de reden dat mensen tijdens het werk wel RSI krijgen, maar in hun vrije tijd uren bijvoorbeeld kunnen gamen zonder problemen. Stress veroorzaakt pijn in je lichaam, en dat uit zich in RSI.

probeer stress uit je leven te mijden
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is bekend dat stress pijn veroorzaakt in je lichaam. RSI is hier een vorm van. Doe er daarom veel aan om stress zo min mogelijk toe te laten in je leven. Er zijn veel manieren om dit te doen. Je kunt mediteren, sporten of ademhalingstechnieken doen. Hieronder vind je een lijst met tips om te ontspannen:

Pas je werkplek aan
Een gezonde werkplek kan veel problemen voorkomen. Door te kiezen voor een goede stoel, een degelijk bureau en de juiste apparaten kan RSI worden beperkt

Zorg voor wat lichamelijke afwisseling
Je krijgt RSI als je lichaam gespannen is en te lang in dezelfde houding zit. Door af en toe even op te staan en iets anders te doen met je lijf kun je veel RSI klachten voorkomen. Doe wat stretchoefeningen tussendoor.

Hoe meer last je hebt van RSI, des te meer je moet afwisselen. Beter is het natuurlijk om rsi-klachten te voorkomen door regelmatig te bewegen en je PC even met rust te laten. Laat de hond uit, klets met een collega, haal een bakkie thee of ga wat ander werk doen.

Geniet, maar computer met mate
Werk op een dag niet meer dan 6 uur achter de computer, en niet meer dan 2 uur achter een laptop tenzij deze in een speciale standaard staat. Een andere manier om je computergebruik te matigen is door productiever te worden. Je krijgt je werk dan sneller gedaan en dus hoef je minder lang achter je scherm te zitten.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?