Wat doet een wijntje eigenlijk met je?

Wat doet een wijntje eigenlijk met je?

Het eerste nipje van een lekker wit wijntje kan vaak een nare dag snel doen vergeten. De tweede zorgt voor ontspanning en bij het derde glas zijn je problemen weg en heb je zin in karaoke. Toch heeft alcohol meer gevolgen dan dat je voor joker staat met een microfoon. We nemen de gevolgen van veel drankjes eens goed onder de loep. Maak je geen zorgen, niet alles is negatief.

Alcohol en je emoties

Wat je weet
Na een paar drankjes zijn je vriendinnen super grappig en houd je ontzettend veel van ze.

Wat je niet weet
Er is een link tussen drankgebruik en depressie. Dit komt met name voor bij vrouwen. Een Amerikaans onderzoek toonde namelijk aan dat vrouwen die op jonge leeftijd flink drinken, tweemaal zoveel kans hebben op een vorm van depressie op hun dertigste. Alcohol zorgt niet voor een depressie, maar het is wel een feit dat depressieve mensen veel drinken. Het is een vicieuze cirkel. Alcohol heeft invloed op het centrale zenuwsysteem, waardoor sombere mensen zich nog slechter gaan voelen. Daarnaast stijgt door alcoholgebruik de adrenaline en het cortisol niveau, de hormonen die vrijkomen wanneer je gestrest bent. Een borreltje op zijn tijd is dus echt niet slecht, maar drank maakt je op de lange duur alleen maar somberder.

Alcohol en je hart

Wat je weet
Rode wijn is goed voor je hart

Wat je niet weet
Het is niet de wijn die goed is voor je gezondheid. Het is de alcohol zelf die een gunstig effect op je hart heeft, niet de antioxidanten in de rode wijn. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Hartstichting kan matig alcoholgebruik de kans op hart- en vaatziekten met 30 tot 50 % verkleinen. Hierbij praten we over een tot maximaal twee glazen per dag.

Alcohol en risico op kanker

Wat je weet
Overmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op borstkanker.

Wat je niet weet
De wereld gezondheids organisatie schaart alcohol onder klasse 1 kankerverwekkende middelen, net als sigaretten. Panikeer echter niet, dit is vooral bij zware drinkers een echt risico. Wanneer je niet meer dan gemiddeld twee glazen per dag drinkt, is het risico niet significant hoger dan normaal.

Alcohol en verslaving

Wat je weet
Je bent een alcoholist als je geen baan kunt houden en je kinderen verwaarloosd, toch?

Wat je niet weet
Meer werkende vrouwen dan ooit daarvoor raken verslaafd aan alcohol. Uit onderzoek blijkt dat 20% van vrouwen in hoge managementfuncties te veel drinkt. Het percentage vrouwen van middelbare leeftijd dat regelmatig te diep in het glaasje kijkt is in tien jaar gestegen van 8 naar 16%. Dus wat is het verschil tussen een glaasje nuttigen en liefhebber zijn en verslaafd zijn? Iedere dag alcohol nemen kan leiden tot psychische afhankelijkheid. Je lichaam is zo gewend aan alcohol dat je jezelf niet prettig voelt als je niet drinkt.

Klinkt dit bekend? Zoek dan hulp en kijk eens op www.alcoholdebaas.nl

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

vrouwen gaan goed op wijn, download film titantic en dan zit je firendzone met deken, groet

jaymagna, 26 januari 2017

chicks gaan goed op wijn download film: titantic, en je zit helemaal top weer firnedzone, groet

jaymagna, 26 januari 2017

, 28 juli 2016

Een vraag: ik drink elke dag óf 2 flesjes bier óf 2 glaasjes wijn. Is dit gezond of ben ik verslaafd?

Elly, 03 januari 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?