Bikram Yoga is hot!

Bikram Yoga is hot!

Je hebt vast weleens een poging gedaan om aan yoga te beginnen. De een vindt het geweldig, de andere een bezigheid voor zweverige types. Er is nu een vorm van yoga zeer populair aan het worden, die voor beide groepen iets te bieden heeft. De naam: Bikram Yoga. Maar pas op; het gaat er heet aan toe tijdens deze lessen!

Het doel van yoga is de eenwording van lichaam en geest. Hatha Yoga is één van de meest voorkomende vormen van yoga. We kennen deze vorm bijna allemaal en hij wordt in veel buurthuizen georganiseerd. Het wordt beoefend om te onthaasten en stress weg te nemen. Bikram Yoga voegt echter een extra dimensie toe: het wordt beoefend in een ruimte met een temperatuur van 38 tot 40 graden Celsius. Bikram Yoga wordt steeds populairder en is simpelweg trendy te noemen. Het doel is om kracht, flexibiliteit en balans te combineren en zo sterker, slanker en leniger te worden.

Houding
26 klassieke yoga houdingen worden in anderhalf uur in een ruimte uitgevoerd met deze extreem warme temperatuur. De volgorde van deze houdingen is altijd hetzelfde. Begonnen wordt met de staande houdingen. Deze worden gevolgd door buigingen door de rug en naar voren. Draaiende houdingen sluiten de sessie af. De houdingen worden vaak twee keer uitgevoerd en worden een bepaalde tijd aangehouden.

Door deze volgorde komt het lichaam langzaam los, ook mede door de hoge temperatuur. Uiteraard vermindert het ook, net als de meer voorkomende Hatha Yoga variant, de stress en spanning. Het zweten zorgt voor een reiniging van het lichaam. En last but not least, tijdens een sessie worden gemiddeld 700 calorieën verbrand.

Warmte
De extreme hitte is een zeer bepalende factor tijdens deze oefeningen. Wanneer je het niet meer trekt, mag je zelfs de zaal niet verlaten, maar moet je op de grond zitten tot het weer een beetje gaat. Bikram is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je niet helemaal fit bent, of zwanger, is een consult met de huisarts alvorens een les te bezoeken aangeraden.

Heb jij al een Bikram Yoga gedaan en zo ja, hoe was dat? Laat het ons weten!

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Kom net van mijn eerst les terug en zit nog na te dampen, ik vond de oefeningen best wel moeilijk en dacht na 30 minuten, ik moet eruit, ik ga van mijn stokje. Rustig zitten en rustig ademhalen en niets forceren. Er zijn erbij die waanzinnig lenig zijn, maar dat gaat het bij mij nooit worden, maar ik ga toch nog wel een keer. Ik heb zelden met een sport zo gezweet, zelfs mijn benen waren kletsnat, maar dat kan ook niet anders met die 40 graden

caroline, 28 januari 2010

ik heb gister bikram yoga voor het eerst gedaan. het was echt heerlijk! Wel zwaar omdat je lichaam echt moet wennen aan de warmte. ik heb ook best wel spierpijn nu, dus heeft wel echt effect. zeker een aanrader!

mirjam, 28 januari 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?