‘Driemaal sporten per week voldoende?’

 ‘Driemaal sporten per week voldoende?’

Veel mensen zijn na de jaarwisseling begonnen met lijnen. Een nobel streven, maar zoals jullie weten kun je dit maar een beperkte periode doen. Daarnaast hoor sporten ook bij een gezonde levensstijl. Enkele tips en fabels over sporten en bewegen terwijl je afvalt.

Omdat je niet iedereen moet geloven en alle mensen wel een eigen mening hebben, is het vooral belangrijk naar je eigen lichaam te luisteren. Denk daarbij niet dat hoe meer je sport, hoe meer je afvalt. Probeer –net als met alles in het leven- de juiste balans te vinden. Toch zijn er enkele praktische tips, die je wel degelijk meer inzicht geven of je goed bezig bent.

Ik sport driemaal per week. Is dat genoeg?
Hier zijn zo veel antwoorden op te geven, dat alles precies uitzoeken al een hersenoefening zou zijn. De algemene richtlijn is dat iedere volwassenen –en dit is uit onderzoek gebleken- ongeveer 30 minuten bewegen per dag nodig hebben. Daarbij geven de wetenschappers ook aan dat ongeveer drie keer per week daarvan een half uurtje intensiever moet worden bewogen. Daarbij mag de hartslag oplopen tot ongeveer 70% van de maximale hartslag (grofweg 220 min je leeftijd). Kortom: wanneer je gewoon lekker fit wilt blijven is 30 minuten per dag voldoende. Wanneer je echt meer conditie wilt verkrijgen of sneller wilt afvallen, zul je daarvan een paar dagen flink aan de bak moeten.

Is het verstandig om sportdrank te drinken na een training?
Het drinken van sportdranken heeft alleen zin als je meer dan een uur vrij intensief gesport hebt. Anders geven de sportdrankjes je alleen maar extra calorieën. Natuurlijk zijn deze drankjes lekker, maar pas ermee op. Het is gedurende het sporten en na afloop beter om water te drinken.

Verbrand je veel vet als je op lage intensiteit sport?
Dit heb je waarschijnlijk al heel vaak gehoord en onthouden, zeker omdat het aantrekkelijk klinkt. Wanneer je op 50 tot 60 % van je maximale hartslag traint verbrand je inderdaad relatief meer vet dan suikers (koolhydraten). Wanneer je echter intensief sport, verbrand je in absolute hoeveelheden natuurlijk meer van beide. De vlieger gaat dus helaas niet op, sorry.

Onderdrukt sporten de eetlust?
Een Engels onderzoek toont aan dat sporten na het eten het afvallen bevordert. Door het bewegen worden de hormonen geprikkeld die ervoor zorgen dat je geen hongergevoel krijgt. Meestal duurt dit zelfs tot de volgende maaltijd.

Moet ik sporten met een lege maag?
De theorie achter deze gedachte is dat het lichaam opgeslagen vetten verbruikt, wanneer de maag leeg is. Helaas gaat het niet om het type brandstof dat het lichaam gebruikt, maar om de benodigde energie. Wanneer je met een lege maag gaat sporten, heb je minder energie en zin om je flink in te spannen. Duursporten, zoals fietsen en joggen, hebben minder behoefte aan voedsel in de maag. Het is echter verstandig om maximaal drie uur voor je gaat sporten een maaltijd te nemen, met goede koolhydraten en weinig vet. Denk daarbij aan fruit, yoghurt en brood. Met deze ingrediënten is je sportbeleving volwaardig en zul je maximaal je energie kunnen aanspreken.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Leontien Lekker Gezond Bezig Daar staat Leontien voor en daar heeft ze helemaal gelijk in het is natuurlijk altijd heel goed dat je dat in de gaten houdt en dat scheelt natuurlijk altijd aan je Gezondheid meewerken is nooit verkeert Toch is het zo dat je ook het Geluk in beetje mee moet hebben dat je Gezond blijft Zelf zit ik ook met mijn grootste hobby Stijldansen al in het 54 ste jaar met al wat ik daar in die periode van mijn Leven in mee heb gemaakt bij het Dansen zeggen ze ook Joop dat je het zolang vol houdt dat komt het is Bewegen en natuurlijk is dat goed maar het is geen Garantie maar het helpt er wel aan mee Ik heb ook twee Vrijwilgersbanen bij Gehandicapten en die mensen hebben er ook niet om gevraagd het kan toch gebeuren hoe je ook leeft De meeste weten trouwens het Leven goed op te pakken en dat is ook belangrijk Dongen

Joop Nuijten, 07 mei 2010

Hier in de sportschool wordt beweerd dat je een uur na het sporten beter niet kan eten. De verbranding gaat nog even door als je stopt en die energie komt dan uit je lijf ipv uit je maag. weet iemand of dit klopt?

monique w, 28 januari 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?