Hoe belangrijk is water?

Hoe belangrijk is water?

Veel mensen die gaan lijnen drinken liters water. Het voert afvalstoffen af en vult de maag. Maar is water nu echt zo belangrijk voor je en wordt de vloeistof niet te vaak voorgeschreven als allesreiniger? Waarheden en fabels over het zuiverendste drankje ter wereld.

Kijk eens rond in de kamer. Wedden dat er ergens een fles water binnen handbereik staat? Zeker wanneer je, zoals veel mensen nu, aan het lijnen bent is het je bondgenoot tegen de kilo’s. Maar hoe komt dit zo? De laatste jaren is water een goed te marketen product gebleken, waar het vroeger nog saai en niet bepaald sexy was. Natuurlijk is water prima en gezond, maar heeft het nu echt alle helende eigenschappen die wij eraan geven, of werkt het puur als dorstlesser het best?

Drink acht glazen per dag!
Niemand weet zeker waar deze ‘regel’ vandaan komt. Het is dan ook een stelregel die vaak wordt gehanteerd. De benodigde hoeveelheid water kan pas worden bepaald na meer informatie over de persoon in kwestie. Wat eet je, hoe groot ben je en je lichaamsbouw. Eigenlijk is het pas te bepalen op de weegschaal. Wanneer je niet lijnt en toch afvalt is er waarschijnlijk een te kort aan vloeistof en is het verstandig om meer water te drinken.

Drink alleen als je dorst hebt
Dat is pure onzin. Natuurlijk kun je onder normale omstandigheden prima langer zonder vloeistof, maar wanneer je sport is het een ander verhaal. Je lichaam verliest dan in rap tempo zo veel vocht, dat de hersenen dit niet bij kunnen houden en jou dus geen signaal geven dat er een vochttekort dreigt. Drink daarom voor het sporten een halve liter water meer dan gewoonlijk. Het duurt ongeveer een uur voordat het water van je maag bij je spieren is belandt.

Koffie en thee drogen je uit
Wanneer je minder dan vijf koppen per dag drinkt, is dit niet waar. Het grootste bestanddeel van koffie en thee is natuurlijk water, want dat verdampt niet door de toevoegingen. Alle vloeistoffen zorgen ervoor dat je niet uitdroogt. Wanneer je echter heel veel koffie of thee drinkt ga je ook meer naar toilet en daar kan wel vochtverlies door optreden. Maar dat is met alle andere dranken ook.

Water drinken voor een maaltijd helpt bij afvallen
Dat is waar. Het water zorgt ervoor dat je maag zich vult en er simpelweg minder voedsel bij kan. Daarbij hecht water zich niet aan voedsel, dus het passeert hierna gewoon via de blaas weer naar buiten.

Conclusie: Water is een hele goede dorstlesser en van alle vloeistoffen het best in staat afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Daarnaast is water zeer effectief tijdens sporten, al is het alleen al om uitdroging tegen te gaan en het geen extra calorieen bevat.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik drink ca 1,5 liter water per dag, naast de gebruikelijke kopjes koffie of thee en een glas limo in de middag. De hoeveelheid water helpt mij om de darmen op gang te houden.

Ellie, 16 februari 2010

Voldoende water is voor iedereen verschillend,ik drink 1.5 liter per dag het zuivert niet alleen mijn nieren maar houd ook mijn darmen soepel.Water is onmisbaar voor de mens. groeten Jeanne

jeanne kerkhof, 15 februari 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?