Fitter door rust

Fitter door rust

Geloof het of niet, maar je kunt een steviger en sterker lichaam krijgen door helemaal niets aan inspanning te doen. Rust en herstel zijn namelijk net zo belangrijk als intensieve trainingssessies, wanneer je doelen wilt bereiken. Dus neem regelmatig gas terug en je zult versteld staan van het effect op je spieren.

Iedere keer als je intensief sport beschadig je spiertjes in je lichaam en die moeten herstellen. Het wonderlijke is echter dat deze daarna sterker terugkomen, waardoor je verbetert en fitter wordt. Geweldig toch?! Denk trouwens niet dat deze stelregels alleen voor atleten gelden, want iedereen die sport en beweegt heeft er profijt bij. Hieronder enkele tips om dit herstelproces van je lichaam te versnellen en te stimuleren:

Neem een time-out
Ook al ben je een echte fanatieke sporter; rust is heel belangrijk. Je kunt zaken toch niet forceren en de kans op kwaaltjes bij overbelasting is enorm groot. Wacht daarom minimaal 24 uur voor je de volgende sportsessie doet en neem ook een keer per week een vrije dag. Je zult merken dat je lichaam hierdoor sterker wordt en je de keer nadien het beter kunt belasten.

Slaap voldoende
Een gebrek aan nachtrust zorgt voor onvoldoende herstel een een onbalans in de hormoonhuishouding. Hierdoor krijg je ook minder energie en zul je vaker blessures oplopen. Slaap daarom minimaal zeven uur per nacht.

Voer de spieren
Wanneer je maximaal een half uur na een training koolhydraten neemt, zullen de afvalstoffen het snelst je lichaam weer verlaten. Hierdoor kun je beter herstellen en krijg je ook direct weer energie. Vooral in pastaproducten zitten veel koolhydraten, maar ook in een banaan of een energiereep.

Lekkere massage (da’s nooit slecht toch?)
Door een flinke stepoefening of een half uurtje loopband, heb je grote kans op ‘knopen’ in je benen. Dit zijn de harde plekken, die zeer pijnlijk aanvoelen. Door af en toe jezelf te laten masseren, beperk je deze zere plekken en herstellen je benen en spieren optimaal.

 

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?