Truuk jezelf in minder eten

Truuk jezelf in minder eten

Van jongs af aan wordt aan kinderen geleerd, dat ze hun bordje moeten leeg eten. Geen wonder dat op later leeftijd mensen daardoor in de problemen komen en veel volwassenen te grote porties oppeuzelen. Een vervelende gewoonte, die echter wel positief te beïnvloeden is.

Enkele opvallende studies in het buitenland toonden aan dat, door kleine trucs, de eetgewoonten enorm kunnen worden beïnvloed. Zelfs de kleur van het servies of de schoonheid van het bestek spelen een rol. Wij hebben enkele voorbeelden en trucs op een rijtje gezet.

Tafeldecoratie
Haal de bloemen van tafel en zet een schaal met fruit neer. Onderzoekers van de universiteit van Chicago ontdekten namelijk dat dit de eetlust remt. Een groep van zwaarlijvige Amerikanen ging hier zo veel minder door eten, dat ze maar liefst 27 kilo afvielen in zes maanden!

Kaarsen
Zet ze niet op tafel of blaas ze uit na het voorgerecht. Tenminste, dat zeggen ze bij de universiteit van Cornell. Wanneer de verlichting volgens hen namelijk zacht staat, hangen mensen meer boven hun eten en consumeren daardoor meer. Hoe meer licht, hoe kleinere kans op te veel eten, dus.

Muren
Verf de muren van je eetkamer blauw. Volgens Franse onderzoekers vermindert hierdoor de eetlust aanzienlijk. Een onderzoek toonde aan dat proefpersonen in een blauwgeschilderde kamer 33 procent minder opaten.

Schalen
Uit een Amerikaans onderzoek uit 2002 bleek dat mensen die uit een grote schaal opschepten, veel meer op hun bord gooiden, dan mensen die een kleine schaal op tafel hadden.

Glazen
Mensen zijn geneigd om 19 procent meer in te schenken, wanneer een glas breed en laag is, dan wanneer deze lang en smal is. De focus in onze hersenen ligt dus vooral op de horizontale grootte van het glaswerk.

Borden
De ideale grootte van een bord is volgens de Amerikaanse Cornell universiteit 15 centimeter diameter. Dit geeft de illusie dat er redelijk veel op het bord ligt en er niet zo snel een tweede keer wordt opgeschept.

Lepels
Gebruik geen opscheplepels, maar gebruik de normale variant. Hierdoor krijgen de hersenen het idee dat er al meer dan voldoende uit de schaal is geschept en zal het eerder een ‘voldaan’ signaal afgeven naar het lichaam.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Leuk artikel. Als kind at ik altijd braaf mijn bord leeg en nog steeds (35+) kan ik tegen heug en meug de laatste schep uit mijn bord lepelen als ik er even niet goed bij nadenk. Probleem is wel dat ik wèl wil dat mijn kìnderen genoeg eten, die zijn hardstikke dun. Dus voor hun een bos bloemen en voor mij een schaal met fruit? En de kleur muur waar hun onder het eten tegenaankijken? Oranje is complementair aan blauw? Zoiets.

Monika, 16 maart 2010

Ik heb laatst ook gehoord dat je de eerste hap eigenlijk moet weggooien. Zo ga je ook minder eten. En uiteindelijk eet je toch je bordje leeg. Maar het zou je bewegen om toch wat minder op te scheppen.

Corrie, 12 maart 2010

ik ben het helemaal eens met de adviezen,alleen niet met het niet leeg eten van je bord. laat kinderen niet zoveel opscheppen,zodat ze toch hun bord leegeten,want ze moeten ook leren dat er geen eten verspild mag worden,en zomaar weg wordt gegooid..

wilma, 12 maart 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?