Huishoud-Pilates

Huishoud-Pilates

De goed gecontroleerde en geleidelijke Pilatusbewegingen zien er misschien niet echt indrukwekkend uit, maar deze oefeningen kunnen wonderen voor je lichaam verrichten. Ook kracht en lenigheid worden positief door Pilates beïnvloed.

Wat is Pilates eigenlijk precies? Pilates is een trainingsvorm, waarbij het draait om precieze en gecontroleerde bewegingen, ademhalingstechnieken en de juiste lichaamshouding aannemen. Deze oefeningen zijn al meer dan honderd jaar oud en werden ontwikkelt door naamgever Joseph Pilates, die zelf door deze technieken zijn jeugdziekten overwon. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verfijnde Joseph zijn methoden en hielp zo veel gewonde soldaten tijdens hij herstelproces.

In de jaren zeventig herontdekte de Brit Alan Herdman het oefensysteem, maar het duurde nog tien jaar voordat Pilates sportschoolmateriaal werd. Pilatusoefeningen zijn zeer specifiek. De focus ligt op individuele spiergroepen, die terwijl het lichaam in perfecte symmetrie is, worden belast. Veel celebrity's zweren bij deze oefeningen, zoals Jennifer Aniston en Madonna (die hierdoor na een paardrijongeval opvallend snel herstelde).

Pilates geeft prachtige resultaten, maar het duurt even voordat je de techniek onder de knie hebt. Volgens Herdman is een twee wekelijkse les ideaal, aangevuld met thuisoefeningen. Voordeel van Pilates is dat je geen dure apparaten nodig hebt om het te doen. Eigenlijk kan het overal. Ook tijdens het huishouden.

Strijken
Zorg allereerst dat je met rechte rug kunt strijken. Draai je linkervoet lichtjes naar buiten als je kracht zet op het ijzer. Als je linkshandig bent, moet je de rechtervoet licht draaien.

Stofzuigen
Sta met een voet voor de ander en houd de knieën licht gebogen. Duw hierna de stofzuigerslang vooruit. Houd hierbij je buikspieren strak en blaas uit als je de stofzuiger duwt. (zet wel kracht met je lichaam, niet met de armen)

Wassen
Sta rechtop met de buikspieren licht aangespannen. Een been licht gebogen naar voren en buk vanuit je taille. Zorg wel dat je weer rechtop staat als je jezelf omdraait om de was weg te hangen. Wanneer je de schone was naar de kast draagt, moet je de buikspieren licht aangespannen en de rug recht houden. Span ook de bilspieren licht aan wanneer je de stappen zet. Houd de was dicht bij het lichaam en hang niet teveel voorover wanneer je het gewicht van het ene naar het andere been verplaatst.

Mocht je ook een trap af moeten lopen, probeer dan vooral de kracht uit je middel te halen en niet teveel met de armen te tillen. Houd ook de benen gebogen.

Voor- en nadelen
Natuurlijk heeft Pilates, net als de meeste fitnessoefeningen, voor- en nadelen. Door regelmatig en gedisciplineerd te trainen, wordt de buik platter, de ruggengraat sterker en krijg je meer gevoel voor balans. Sommige mensen ondervonden echter rugpijn na de oefeningen. Neem daarom altijd met een specialist contact op als problemen zich voordoen.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?