Volg Caroline en Christa naar een gezonde eetpatroon
Het nieuwe jaar staat garant voor nieuwe voornemens. Ook bij Caroline en Christa. Deze twee dames met een maatje meer willen graag een paar pondjes afvallen. Niet door een eeuwig durend dieet, maar door een verandering in het eetpatroon.
Anouska gaat deze vrouwen begeleiden naar een gezond en voedzaam eetpatroon.
Even voorstellen:
Caroline
Caroline is een van de vrouwen die je kunt gaan volgen met haar strijd tegen, volgens haar, overtollige kilootjes. Graag wil zij straks met strakke billen op het zadel de Leontien’s ladies ride in Rotterdam gaan rijden.
Haar profiel:
Woonplaats: Niewekerk aan den IJssel
Werk: Administratief medewerkster
Relatie: Ja, man en 3 kinderen
Meest gewogen ooit: 90,2 kg
Gewenst gewicht: 73 kg
Dieet verleden: Al jaren ben ik bezig met afvallen. Zo waren de kilo's er af en ze kwamen in
een snel tempo er ook weer aan. In tweevoud. Ik was kwaad op mezelf als ik
het weer niet voor elkaar kreeg en mezelf vol propte met eten. Kwam s' avonds
niet meer van de bank af en zelfs als ik s' ochtends wakker werd was ik ook
moe.
Dieetpogingen zijn mislukt door:
Ik wil graag werken aan gewichtsvermindering omdat: ik er niet gelukkiger van
wordt als ik zwaarder ben. Ik voel me niet goed en ben de hele dag moe en
futloos. Ik word in januari 2009 40 jaar en wil dan eindelijk van die strijd af en
gelukkig zijn met hoe ik in het leven sta.
Mijn levensmotto is : Vanaf nu vrolijk en positief door het leven te gaan.
Dan ziet alles er een stuk gezelliger uit. Iedereen om je heen reageert dan
ook gelijk anders als je lekker in je vel zit.
Is gek op: zakje gele M&M’s (230 kcal)
Advies: De gemiddelde voedingsinname is laag. Waarvan de meeste energie wordt geleverd door verzadigd vet van o.a. de tussendoortjes. De warme maaltijd is onvolledig en wordt soms zelfs overgeslagen. De meeste verkeerde keuzes worden gemaakt buitenshuis (o.a. lunch). Kijkend naar hoeveelheid calorieën die gegeten wordt, is de voeding niet toereikend. Binnen het aantal calorieën dat je nu binnen krijgt door tussendoortjes kun je veel gezondere keuzes maken, waardoor je zelfs in calorieën laag blijft. Begin altijd met een ontbijt! Neem elke 2,5 uur iets te eten. Zo voorkom je de lekkere trek. Drink daarbij voldoende vocht. Neem voldoende fruit en groente (ook al is de keuze beperkt, deze lust zij niet graag). Weeg de groente (200 gram) eens af! Zorg dat je dit echt binnenkrijgt. Voor de komende 2 weken geldt het volgende: houd het voorbeelddagmenu als leidraad voor de hoeveelheden. Kijk welke producten je lust. Staat er iets in het menu dat je niet lust, dan NIET eten. Varieer en eet met regelmaat, ook in de weekenden als er gevoetbald moet worden. Beperk de inname van alcohol. Leer op verjaardagen ‘Nee’ te zeggen. Geef het goede voorbeeld aan de kinderen (samenvatting).
Hoe gaat het tot nog toe:
Ik ben nu ongeveer 4 weken bezig en voel me een stuk lekkerder. Het
veranderen van eetpatroon samen met het sporten heeft nu al zo veel met mij
gedaan. Mijn kleding staat leuker, mijn humeur is een stuk opgeknapt (hoop
dat ze dat thuis ook vinden).
Christa
Christa is een van de vrouwen die je kunt gaan volgen met haar strijd tegen, volgens haar, overtollige kilootjes. Graag wil zij straks met strakke billen op het zadel de Leontien’s ladies ride in Den Bosch gaan rijden.
Haar profiel:
Woonplaats:
Werk: vertegenwoordigster Bioracer
Relatie: Ja, getrouwd met wielrenner Bobby Traksel
Meest gewogen ooit: 91 kg
Gewenst gewicht: 75 kg
Dieet verleden: Ik heb aan wielrennen gedaan. In die tijd nooit gelijnd. Sinds ik gestopt ben of eerlijk gezegd na mijn bruiloft (waarschijnlijk voor veel vrouwen herkenbaar) vlogen de kilo’s eraan. Ik heb enkele weken het Cambridge dieet gevolgd. Het ging even de goede kant om vervolgens nog zwaarder uit de strijd te komen.
Dieetpogingen zijn mislukt door: Ik kreeg te weinig en te eenzijdige voeding binnen. Verder kon ik het in bijzijn van anderen lastig volhouden.
Ik wil graag werken aan gewichtsvermindering omdat: ik merk dat ik mij tegenover anderen ga verontschuldigen voor mijn gewicht. Verder voel ik mij minder aantrekkelijk. Ik baal als in kleding koop. Ik baal eigenlijk elke ochtend als ik er weer mee geconfronteerd wordt, terwijl ik altijd vrolijk ben (ik lach het weg). Kortom: Ik wil weer oprecht lachen en leuke kleding maat 38 aan. Ook wil ik het graag voor mijn man doen, voor hem is een gezond eetpatroon ook belangrijk.
Is gek op: alles (dat is waarschijnlijk mijn grootste probleem
Lust geen: helaas lust ik alles
Grootste snoepblooper: Ik heb er meerdere…. Ik heb vaak dat mijn man iets lekkers wil pakken. Dat lekkers kan hij niet (meer) vinden….. Ik weet op zo’n moment echt niet waar het is gebleven. Soms voorkom ik het door opnieuw naar de supermarkt te gaan.
Gaat in de mist als: ik ga vaak de mist in. Ik denk de hele dag aan eten. Als ik eten zie moet ik het hebben.
Advies: De gemiddelde voedingsinname is te laag. Christa is voor haar gevoel vast begonnen. Echter betekent het beginnen aan een gezonde leefstijl niet dat ze bijna niks meer moet eten. Je zit in haar voedingsdagboeken precies terug wanneer haar man niet aanwezig is. Dan zet ze zichzelf helemaal op een crashdieet. Andere dagen als hij er wel is, mag zij van zichzelf en juist voor de gezelligheid te buiten gaan aan lekkere ongezonde maaltijden. Ze vergeet vaak eten in huis te laten om op tijd een volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Dit terwijl ze koken leuk vind en alles graag lust. Ze begint gelukkig wel altijd met een ontbijt. Op een paar kleine aanpassingen na moet ze dit zo blijven volgen. Vervolgens moet ze op tijd een stuk fruit pakken om niet een half later lekkere trek te stillen door bijvoorbeeld een Balisto. Dit geldt ook voor de rest van de dag. Ze zal aan het begin consequent haar maaltijden mee moeten nemen en op gezette tijden gaan eten. Op den duur moet het automatische worden. Waarschijnlijk gaat na verloop van tijd haar lichaam er zelf om vragen. Verder moet ze weer aandacht en tijd gaan besteden aan het koken van een volwaardige warme maaltijd in plaats van een snelle en vette hap (samenvatting).
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.