Houd jezelf in de hand!

Houd jezelf in de hand!

Veel mensen zijn nu het nieuwe jaar weer is begonnen, gestart met lijnen. Een goed voornemen, maar je moet het daarna wel vasthouden. Voedingskundige Anouska heeft daarom enkele tips om je eetpatroon in balans te houden.

  • Wen jezelf aan te stoppen met eten voordat je vol zit. Ook al smaakt het nog zo goed, je hebt altijd spijt als je je overeet.

  • Eet langzaam en besteed aandacht aan je eten. Zorg voor zo min mogelijk afleiding tijdens het eten. Tijdens lezen of tv kijken heb je niet door wat en hoeveel je eet.

  • Eet niets uit een zak. Leg alles wat je wilt eten eerst op een bord, je hebt dan beter overzicht. Wen jezelf ook aan om met bestek te eten, je doet er langer over en je bent meer bewust van wat je in je mond stopt.

  • Eet altijd op een vast plek in huis. Zo voorkom je dat je andere plekken of ruimtes associeert met eten. Bijvoorbeeld op de bank. Zodra je op de bank tv kijkt heb je zin in ‘iets’ lekkers. Zo ook: bij een film kijken in de bioscoop hoort popcorn eten… Thuis een film kijken, je wil iets knabbelen. Neem lekker wat rauwkost.

  • Bepaal bij bezoek, etentje of feestje van tevoren hoeveel en wat je gaat eten en drinken. Maak afspraken met jezelf.

  • Leer complimenteus weigeren; doe dit zo duidelijk en beslist mogelijk. Dit voorkomt opdringen of zinloze discussies. Je kunt het beste zeggen dat je liever nog even wacht of dat je net gegeten hebt (zorg hier ook daadwerkelijk voor!).

  • Ga bepaald eten niet als een ‘verboden’ product beschouwen. Leer om 1 keer per week ‘iets’ lekkers te nemen en daarvan te genieten. Zo houd je je gezonde eetpatroon goed vol. Maar genoeg, is genoeg.

  • Beloon jezelf. Leer te genieten en bewust te worden van het geen je tussentijds bereikt. Geef jezelf een mooie bos bloemen cadeau, een lekkere bodylotion of een mooi boek/tijdschrift. Neem vervolgens ook echt de tijd om er van te genieten.

  • Zoek bezigheden die je van het eten afleiden. Heb je gewoon je tussendoortjes en de maaltijden gehad, maar toch een snoepaanval of eetbui…. Vraag je af hoe het komt. Als je vermoeid bent, neem een verfrissende douche, ga een boekje lezen of kruip je bed in. Neem anders een kauwgom en ga fijn een stukje wandelen. Of wat dacht je van een goede vriendin bellen, even gezellig bijkletsen.

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

als je een emotie eter bent is het soms moeilijk om de verleiding te laten weerstaan maar er zijn verschillende produckten die er op in spelen zo als de 100 kcal. zakjes van milka . Ik neem een glas lauw water of ga fietsen op mijn hometrainer of steps doen op mijn eigen gemaakte stepsbankje. het helpt wel ben sinds vorig jaar ruim 30 kg kwijt .

Gonnie, 17 februari 2009

Anouska is dietiste in opleiding. Vandaar dat de termen af en toe door elkaar lopen.

Redactie, 02 februari 2009

een vraag aan anouska, wat is je achtergrond ?? Je hebt het over voedingskundige (zo kan iedereen zich noemen, geen beschermde titel), een andere keer schrijf je dat je dietist bent (wettelijk beschermde beroepstitel na het afronden van een 4-jarige HBO-opleiding). Ik ben hier erg benieuwd naar. Met vriendelijke groet R busstra

f, 31 januari 2009

Goede tips, maar sommigen wel erg moeilijk! Afspraken met jezelf maken voor op een feestje ... hmmm, weet immers niet wat er te eten is!? Mezelf belonen doe ik zeker, bij elke 3 kilo een bosje bloemen werkt! Eten op de bank doe ik ook weleens, maar dan moet ik écht te moe zijn en dan sta ik (als mijn bord leeg is) ook echt niet meer op om nieuwe te gaan halen. Als ik een snaai-aanval krijg op mijn werk heb ik gewone vette pech, iedereen weet dat ik aan het lijnen ben en dus krijg ik opmerkingen als ik iets te eten pak. Thuis heb ik een bijdehante zoon van 4 die dan zegt dat ik weer dikke billen krijg, dus dan laat je het ook wel hahahahaha.

Miranda, 22 januari 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?