Vroeg uit de veren

Vroeg uit de veren

Sommige mensen stappen ‘s ochtends om half zeven fluitend hun bed uit. Ben jij ook zo jaloers op hen, omdat je helemaal niet tegen vroeg opstaan kunt, maar dat wel moet om de kinderen naar school te helpen of op tijd op je werk te zijn? Probeer dan deze tips eens. Want vroeg opstaan kun je leren.

Niet snoozen
Sta onmiddellijk op als je wekker gaat. Want blijven liggen en tien keer de snooze-knop indrukken heeft geen nut. Het opstaan wordt er alleen maar moeilijker van en – nog belangrijker – de kwaliteit van je rust tijdens het snoozen is niet goed. Snoozen heeft dus helemaal geen zin.

Zet je wekker ver van je bed
Een gouden tip voor snooze-fanaten die het tóch niet laten kunnen. Als je wekker ver van je bed staat, móet er er wel uit om ‘m het zwijgen op te leggen. Zo train je jezelf om snel je bed uit te komen als de wekker eenmaal gegaan is.

Laat licht binnen
Licht stimuleert de aanmaak van dopamine, een stofje dat ervoor zorgt dat je meer energie krijgt. Kunstmatig licht helpt niet, zonlicht wel. Doe dus zo snel mogelijk de gordijnen open. Een ochtendwandeling helpt ook heel goed.

Sta een maand lang op hetzelfde tijdstip op
Dit is de allerbelangrijkste tip: het duurt ongeveer dertig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dwing jezelf dus om een maand lang vroeg op te staan. Ook in de weekenden. Alleen dan kan je biologische klok zich erop instellen. De eerste tien dagen zijn het moeilijkst. Als je daar eenmaal doorheen bent, zul je merken dat het vroege opstaan je steeds beter af gaat en de kans dat je je verslaapt steeds kleiner wordt.

Focus je op de ochtend
Neem niet het tijdstip waarop je naar bed gaat als uitgangspunt, maar de tijd waarop je opstaat. Dan gaat het opstaan veel makkelijker. Ga slapen als je moe bent, maar sta iedere dag om dezelfde tijd op.

Bron: Gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: fit en en bewegen, opstaan, dopamine
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?