Het zweet breekt me uit

Het zweet breekt me uit

Wat is er vervelender dan een transpiratieplek onder je oksels of een naar luchtje wat rond je lichaam hangt? Veel mensen herkennen het probleem: overmatig zweten. Toch zijn er enkele effectieve maatregelen om dit te voorkomen.

Ongeveer vijf procent van de mensen zweet overmatig. Hierbij komen ‘natte plekken’ vooral voor in de handpalmen, onder de voetzolen. Behalve bij mensen die aan hyperhidrosis, een afwijking waarbij men overmatig transpireert, lijden, wordt er vooral gezweet onder de oksels, op het voorhoofd en in de nek. Over je gehele lichaam heb je zelfs miljoenen zweetklieren. Het gaat echter om de concentratie van deze klieren. Dit is bij iedereen anders. Heb je weleens gelige kringen op je kleding gezien? Dit zijn vetzuren en eiwitten proteïnen die je huid afscheidt, gemengd met deodorant. Het is dan ook niet het zweet dat stinkt, maar de bacteriën op je huid.

Breekt het zweet je uit?

  • Gebruik een antitranspiratiemiddel. Hierdoor scheiden de klieren minder af. Check wel het label, want deodorant maskeert alleen de geur. Aluminium chloride is een van de belangrijkste bestandsmiddelen. Breng het middel om de paar uur aan, dus niet alleen na het douchen.
  • Breng maïszetmeel poeder aan op de zweetplekken om extra droog te blijven. Je kunt het bij vrijwel iedere supermarkt aanschaffen. Het zit ook in organische babypoeder, dat geen talk bevat.
  • Let op je eten! Lichaamsgeur is vaak gerelateerd aan wat we eten. Dus blijf uit de buurt van teveel knoflook of chili. Heet en kruidig voedsel laat je daarnaast ook meer zweten.
  • Draag katoenen kleding, wat je lichaam laat ademen. Vermijd kunstofvezels als polyester. Dit materiaal gaat daarnaast aan je huid plakken, waardoor de doorvoer helemaal wordt geblokkeerd.
  • Volgens onderzoekers ga je van sommige medicijnen, zoals aspirine en antidepressiva, ook meer zweten. Check dus altijd bij je huisarts of ook jouw medicijn meer transpiratie opwekt.

Do the botox

Een meer drastische maatregel tegen overmatig zweten, is het laten injecteren van botox in de klieren. Hierdoor worden de zenuwen geblokkeerd, die het zweten stimuleren. Binnen een week is er duidelijk resultaat en de behandeling blijft ongeveer een jaar effectief. Helaas is deze optie peperduur, reken maar snel op ongeveer 750 euro, en heeft het bijwerkingen als hoofdpijn en zweten op andere plaatsen.

Onheil uitsluiten

Als je pas sinds kort heftig bent gaan zweten, kan er ook een medisch probleem zijn. Ga hiervoor altijd langs de huidarts.

 

Trefwoorden van dit artikel: zweten, lichaamsgeur, transpiratie
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Volgens mij zit er niet veel waarheid in dat sporters sneller zweten. Ik ben een sportster (5 dagen in de week) en ik zweet echt niet snel. Zelfs als ik de sauna in stap, begint het pas na 8 minuten eindelijk op gang te komen.

Cynthia, 26 oktober 2009

Ik heb ooit ergens gehoord dat mensen die sporten ook meer last kunnen hebben van snel transpireren. Dit zou dan komen doordat het lichaam gewend is om bij inspanning te gaan zweten om zo het lichaam te verkoelen. Dus bij het beginnen van inspanning begint het lichaam ook alvat met deze verkoelmethode, het verwacht een lnge intensieve inspanning. Geen idee of hier iets van waarheid in zit?!

loes, 24 april 2009

Hier word over weldadig zweten ook botox geadviceerd, maar deze metode helpt niet altijd, en als je er zoveel geld voor over moet hebben en het werkt niet is dat toch wel zonde van je duur verdiende centjes.

Corry, 19 februari 2009

Wanneer breekt bij jou het zweet uit?

Stemmen

Heb je dit al gelezen?

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?