Voeding die je laat zweten of stinken

Voeding die je laat zweten of stinken

Waarom is het zo dat de meest heerlijke gerechten ons laten zweten alsof we een opvlieger hebben. Of dat bepaalde producten ons opschepen met een geur van rotte eieren? Leontien legt uit.

Voordat je uitgebreid van tapas of Indiaas gaat eten, is het verstandig te bedenken wat je later op de avond of zelfs de volgende dag heb gepland. Want bepaalde geuren blijven meer dan een dag later terugkomen in je mondgeur, zweet en urine. Dit komt door de chemische samenstelling van bepaalde producten.

Zweten
Neem een hap van kip piri piri en kijk hoe lang het duurt voordat druppeltjes zweet zich op je voorhoofd vormen. De warmte die je voelt is afkomstig van capsaïcine, een bestanddeel van rode pepers. Capsaïcine neemt je zenuwstelsel in de maling door de receptoren van de zenuwen in je mond te stimuleren. Hierdoor denkt je lichaam dat je het warm hebt. Je lichaam reageert hetzelfde als wanneer het buiten 35 graden is, door een signaal naar de hypothalamus – het regelcentrum van je brein – te sturen om je zweetklieren te activeren. Vervolgens verschijnt er zweet op je huid, dit verdampt om zo de hitte uit je lichaam te stuwen.

Koffie
Ook van koffie of cola kun je gaan transpireren. Dit komt omdat deze dranken cafeïne bevatten. Cafeïne doet je hartslag verhogen met als gevolg transpiratie. De gevoeligheid voor cafeïne verschilt per persoon. Alcohol heeft overigens een soortgelijk effect als cafeïne.

Stinken

Voeding kan je ook onsmakelijk laten geuren. De schuldigen hiervoor zijn vervliegende organische stoffen die vrijkomen wanneer je lichaam voeding aan het omzetten is, ook wel metaboliseren genoemd. Deze verbindingen belanden in je bloedstroom om uiteindelijk een weg uit je lichaam te vinden via je urine, adem en zweet.

Speeksel
Waarom voeding sommige personen laat stinken en anderen niet, heeft te maken met verschillende factoren. Het is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid geurveroorzaker die je naar binnen werkt, de samenstelling van de enzymen van je speeksel dat voedsel afbreekt en je genen.  

Meest stinkende voeding
Geuren zijn gebaseerd op de chemische aard van de moleculen die je ruikt. De meest bekende stinkkampioen is knoflook. En ook eetbare familieleden van knoflook kunnen voor een penetrante zweetlucht zorgen, inclusief de ui. Dit zal je niet verbazen als je weet wat voor chemisch bestanddeel knoflook bevat. De geur afkomstig van je huid en adem is zwavel. Zwavellucht geeft die uitgesproken geur van rotte eieren.  Zwavelverbindingen produceren toevallig veel geur en kunnen we al vanaf zeer lage drempels waarnemen.

Broccoli
De andere stinkende voedselclan is de kruisbloemfamilie, die veel van onze wintergroente produceert zoals broccoli, kool, spruiten, bloemkool en boerenkool. Deze groentes zijn ook flink geladen met zwavelverbindingen.
Aromatische kruiden zoals curry en komijn kunnen ook een langdurend aroma op je huid achterlaten. Daarom ruik je nog uren als een Indiaas restaurant nadat je deze kruiden gegeten hebt.

Vleesgeur
Zelfs als voeding geen uitgesproken geur heeft, kan het je lichaamsgeur veranderen. Met name als je er veel van eet. In een studie werden twee groepen vergeleken door een vrouwelijk ruikpanel. De ene groep had twee weken lang voornamelijk vlees gegeten, de andere groep at geen vlees De conclusie van het panel: de vleeseters hadden een penetrante en minder aantrekkelijke lichaamsgeur dan de vleesonthouders.

TIP - Wil je weten wat de enige remedie tegen een knoflookadem is? Klik hier...

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Dat is de lichaams eigen stof aceton.

bas lichtjaar, 28 augustus 2017

ja dames je zullen best ook wel uit je kut stinken .

stinkerd, 14 augustus 2016

Mensen in het westen zijn niets meer gewend qua hygiene. Als je in arme landen leeft kun je echt niet elke dag een douche nemen. Als je in Nederland zegt dat je wel eens een dag overslaat met douchen word je als een melaatse behandeld.

rob j, 11 oktober 2014

hadhwhhadwhadhdw

nouzeg, 02 augustus 2013

ik stink ook maar uit mijn anus

Tico Visser Voorwerk, 22 augustus 2012

Waarom is zo'n reactie nou nodig. Niemand dwingt jou dit te lezen. Als je het niet interessant vindt, klik je het gewoon weg, in plaats van agressief op anderen te reageren.

Re: who cares, 23 maart 2011

jij stinkt altijd Laura...... en je meurt uit je bek

Who cares?, 22 maart 2011

Oh ja... toen ik aan het afvallen was stonk ik ook echt een uur in de wind, niet fijn!

Laura, 18 maart 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?