Neem kleine hapjes

Neem kleine hapjes

Wil je graag gezond leven, maar je niet in honderd bochten wringen om dat te bereiken? Dan kun je al heel eenvoudig beginnen: door met kleine hapjes te eten en je eten goed te kauwen, blijf je gezonder. Sterker: je kunt er zelfs wat pondjes door kwijtraken.

Dat blijkt allemaal uit een promotieonderzoek van Dieuwerke Bolhuis aan de Wageningen Universiteit. Als je met kleine hapjes eet, ben je eerder vol en eet je minder. Dat concludeerde Bolhuis toen ze vrijwilligers tomatensoep liet eten.

Een groep proefpersonen at met een kleine lepel van 5 gram en een groep proefpersonen at met een grotere lepel waar 15 gram op paste. De proefpersonen met een kleine lepel aten een kwart minder tomatensoep én beschreven een grotere smaaksensatie. Dat laatste speelt volgens Bolhuis een grote rol bij het activeren van het verzadigingsgevoel.

Als je erbij nadenkt is het eigenlijk wel logisch: als je ergens écht van wilt genieten, eet je misschien automatisch al met kleinere hapjes, om beter te proeven. Bijkomend voordeel is dus dat het beter is voor je lijf.

Omdat uit dit onderzoek blijkt dat de snelheid waarmee je eet van groot belang is voor de lijn, is het een goed idee om te kijken hoe snel de artikelen die je in je boodschappenmandje gooit door je keel naar binnen glijden.

Op jus d'orange kun je bijvoorbeeld niet kauwen, terwijl er toch aardig wat calorieën in zitten. Binnen een minuut drink je als snel 150 calorieën. Een sinaasappel pakken is beter: daarvan moet je er drie eten voor dezelfde hoeveelheid calorieën. Bolhuis: "Doordat het eten van sinaasappels langer duurt, en je hersenen meer smaakprikkels te verwerken krijgen, raak je eerder verzadigd."

Met veel producten kun je hetzelfde trucje gebruiken: neem hard brood waar je langer op moet kauwen, of pak gewone yoghurt die je moet lepelen in plaats van drinkyoghurt. Kleine hapjes, goed kauwen en... geniet ervan!

Bron: gezondheidsnet

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, gezondheid, voeding, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?