's Avonds koolhydraten

's Avonds koolhydraten

Mensen met ernstig overgewicht en obesitas die alleen bij het avondeten koolhydraten eten, worden een stuk gezonder en vallen zelfs af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Koolhydraten hebben namelijk een grote invloed op de hormonen die zorgen voor hongergevoel en het gevoel van verzadiging.

Onderzoekers van de Hebrew University of Jerusalem zijn tot die ontdekking gekomen. Ze hebben een testgroep aan een dieet ontworpen met alleen koolhydraten bij het diner.

Het afvallen is niet alleen een korte termijn-effect. Als je dit dieet houdt, wordt je gewicht op de lange termijn ook beter en wordt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten minder, concludeerden de wetenschappers.

De wetenschappers bestudeerden 78 mannelijke politieagenten. De ene helft van de mannen deed mee aan het experimentele dieet, de andere helft kreeg een controledieet dat sterk gericht was op afvallen. Niet alle agenten hielden het vol; in totaal voltooiden 63 mannen het dieet dat zes maanden lang duurde.

Voor dit onderzoek werd gekeken naar de werking van drie hormonen: leptine (verzadiging), ghreline (honger) en adiponectine (metabool syndroom). “We zijn op het idee gekomen door de ramadan", vertelt onderzoeksleider Zecharia Madar. "Wanneer moslims overdag vasten en 's avonds koolhydraten eten, verandert de hormooncurve van leptine."

Wat bleek? De politieagenten die alleen 's avonds koolhydraten aten, hadden gedurende het onderzoek minder honger (door leptine en ghreline) en een beter metabolisme dan de controlegroep. Hun lichaamsgewicht, buikomvang en lichaamsvet waren beter, maar ook de scores op het gebied van bloedsuikers en ontstekingsmarkers waren beter.

"Onze uitkomsten vormen een basis voor een nieuwe dieetvorm voor mensen die problemen hebben om een dieet vol te houden", zegt Madar. "Daarbij is het extra belangrijk voor mensen die risico’s op diabetes of hartziekten lopen. In vervolgonderzoek willen we proberen de onderliggende mechanismen te begrijpen."

Want hoe het precies komt dat mensen die alleen 's avonds koolhydraten eten makkelijker afvallen en gezonder worden, is nog niet bekend.

Bron: nu.nl

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, afvallen, koolhydraten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Klopt, dit principe is inderdaad niet nieuw. Het dieet waar je het over hebt is gebaseerd op het Atkins dieet. En dat is weer gebaseerd op principes die al sinds halverwege vorige eeuw bekend zijn in de wetenschappelijke wereld. Het probleem is alleen dat wat bekend is in de wetenschappelijke wereld niet altijd bekend is in de maatschappij. Dat het de koolhydraten zijn waar je dik van wordt, en niet de vetten of calorien, wil maar niet of langzaam doordringen bij het grote publiek...

Henkie, 17 maart 2013

Het heeft er alle schijn van dat hier het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Yvonne Lemmers ontwikkelde een voedingsmethode die grotendeels gestoeld is op dit principe. Zie: www.gripopkoolhydraten.nl. Door volgens deze richtlijnen te eten viel ik - rolstoel- en bedgebonden - in precies 30 weken zo'n 20 kg af.

Henny Smeenk, 08 december 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?