6 anti-kater-tips

6 anti-kater-tips

Met de feestdagen voor de deur en alle kerst- en nieuwjaarsborrels op de agenda is het soms wel eens lastig om niet net over het randje te gaan: voor je het weet heb je een wijntje teveel gedronken en zit je de volgende dag met een kater. Is jou dat ook al zo vaak overkomen en wil je dat dit jaar eens een keer voorkomen? Hou je dan aan deze zes tips.

Natuurlijk neem je je elke borrel voor om niet teveel te drinken. Maar toch loopt het soms uit de hand. Dat kan al zijn omdat één glas wijn niet goed valt. Of omdat je baas je steeds maar blijft inschenken, waardoor je ongewild meer drinkt dan je van plan was. Het ergste gevolg kan zijn dat je de volgende dag niet uit je bed kunt komen van de hoofdpijn en je ziek moet melden. Wat uiteindelijk natuurlijk een veel minder goede indruk op je baas maakt dan mee kunnen drinken in zijn tempo.

Zo geniet je tijdens een borrel toch van een drankje (of twee) zonder dat je je carrière (of je humeur de volgende dag) op het spel zet:

1. Maak er geen wedstrijdje van

Probeer niet met de mannen mee te drinken. Het vrouwenlichaam bevat in verhouding meer vet en minder water dan een mannenlichaam, daardoor worden wij sneller dronken.

2. Bepaal van tevoren je limiet

Neem je voor om na twee drankjes te stoppen met alcohol. Dan heb je de beslissing al genomen terwijl je nog nuchter bent. Het is makkelijker je daaraan te houden dan als je een beetje onder invloed bent: dan zeg je al gauw dat eentje er echt nog wel in gaat – doordat je beoordelingsvermogen dan eigenlijk al vertroebeld is. Twee alcoholische drankjes per dag is sowieso een goede hoeveelheid voor vrouwen: dat is nog gezond voor je lichaam.

3. Drink helder

Het soort alcohol dat je drink maakt een groot verschil. Drink liefst heldere dranken. Die zijn beter dan donkere. Heldere dranken zoals rum, wodka en gin bevatten minder bijproducten van gisting dan donkere dranken als cognac, whiskey en tequila. Die gistingsproducten kunnen een katergevoel versterken. Vermijd ook drankjes met veel suiker en koolzuurhoudende drankjes, zoals zoete cocktails of champagne – die worden sneller in je bloed opgenomen, waardoor je sneller dronken wordt.

4. Blijf eten

Nooit drinken op een lege maag is een waarheid als een koe. Eet voordat je gaat drinken en blijf eten terwijl je drinkt. Het beste gerecht? Neem asperges voor je naar de borrel gaat, of bestel er een paar bij het diner als je wijn drinkt. Uit Koreaans onderzoek blijkt namelijk dat de sappen van de asperge de aanmaak van enzymen die alcohol afbreken stimuleren.

5. Alternatieve drankjes

Alcoholvrije drankjes drinken op een feestje is natuurlijk altijd een goed idee, zeker als je daarna nog een wijntje wilt nemen. Water is dan het beste, daarmee reinig je je lichaam. Per alcoholisch drankje zou je een glas water (200 milliliter) moeten drinken. Afwisselen tussen alcohol en water zorgt er bovendien voor dat je minder drinkt en dat zorgt er natuurlijk weer voor dat je minder snel dronken wordt.

6. Blijf 's ochtends drinken

Heb je toch teveel gedronken en sta je met een kater op, dan is water opnieuw het toverwoord. Een kater betekent voor een groot deel dat je uitgedroogd bent – want alcohol onttrekt water aan het lichaam. En dat is natuurlijk het beste op te lossen met water drinken. Zoveel als je maar kan. Dat spoelt de alcohol uit je systeem.

Foto: flickr

Bron: womenshealthmag

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, alcohol
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heb zelf zeer goede ervaring met de EQQI bruistabletten. Als je een tablet oplost in een glas water en opdrinkt alvorens te gaan slapen, dan zorgen de werkzame stoffen ervoor dat je lichaam rehydrateert tijdens je nachtrust. Bovendien worden ook andere tekorten aangevuld en gifstoffen geneutraliseert. gevolg : de volgende morgen geen kater !! een aanrader hoor !

L. Legein, 27 december 2014

Soms kun ja alle bovenstaande dingen niet helemaal doen en is er een extra handje nodig vlak voordat je gaat slapen: Een super-vitamine B complex pil innemen. Met deze extra vitaminen kunnen er gemakkelijker enzymen aangemaakt worden in je lever voor het afbreken van alle alkohol... Et voila ... Daarnaast misschien nog wat extra magnesium en je slaapt heerlijk.

Isa, 18 december 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?