Melk goed voor elk

Melk goed voor elk

Elke dag een glas melk is heel goed voor je, want het levert voordelen op voor je gezondheid als je ouder wordt. Op latere leeftijd zijn melkdrinkers namelijk fysiek fitter dan mensen die geen melk drinken. Bovendien hebben ze een betere balans.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Age&Aging. De wetenschappers onderzochten ouderen die hun hele leven melk gedronken hadden, en ouderen die dat niet deden. Wat bleek? De ouderen die vanaf hun kindertijd iedere dag een glas melk dronken, liepen 5 procent sneller dan niet melk drinkende ouderen. Ook hadden de melkdrinkers 25 procent minder kans op een slecht evenwicht.

Als kind elke dag melk drinken heeft dus een goed effect op de fysieke vaardigheden, zeker als je eenmaal ouder wordt, concludeerden de wetenschappers. Omdat het aantal ouderen de komende jaren enorm toe zal nemen, kan deze ontdekking een belangrijke bijdrage leveren aan de volksgezondheid.

De wetenschappers analyseerden twee grote onderzoeken over voeding die in het verleden hebben plaatsgevonden, over de eetgewoontes van 1500 mannen tussen de 62 en 86. Zo ontdekten ze wie er wel en wie er geen melk dronk in zijn kindertijd. Daarna testten ze de impact van het drinken van melk (en dus de inname van calcium, proteïne en vet) op de huidige beweegvaardigheid van de mannen. De ouderen moesten een serie activiteiten doen, zoals lopen, opstaan en balanceren. Daarbij ontdekten ze een verband: melk drinken in de kindertijd verbetert de mobiliteit op latere leeftijd.

De onderzoekers constateerden ook dat mensen die in hun kinderjaren begonnen met melk drinken, dit vaak ook nog doen als volwassene. Jong geleerd is oud gedaan dus; gezonde gewoontes moeten vroeg worden aangeleerd, blijkt hieruit.

Niet alleen het drinken van een glas melk 's ochtends, ook het eten van een ontbijt is een gezonde gewoonte die eigenlijk op deze manier aangeleerd zou moeten worden, vinden de wetenschappers. Want uit andere onderzoeken blijkt dat mensen die én melk drinken én ontbijten, een gezonder eetpatroon hebben dan mensen die geen melk drinken en hun ontbijt overslaan.

Bron: nu.nl

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, melk, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Vind het melkverhaal heel erg in strijd met de onderzoeken dat melk helemaal niet zo gezond is en er zelfs botontkalking kan onstaan, waar het zogenaamd zo goed voor is. Wij zijn toch geen zuigelingen meer. Hier zijn heel veel lactose intoleranties door ontstaan. Niet voor niks lijkt mij. Het ontbijt 's-morgens is natuurlijk altijd top. Misschien zijn ze daarom zo goed. Test het onafhankelijk van elkaar.

Margit, 07 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?