Je ideale gewicht

Je ideale gewicht

Veel vrouwen willen afvallen. Bijna al die vrouwen hebben een streefgewicht in gedachten. Maar vaak is dat streefgewicht niet realistisch: het is veel te laag. Je 'ideale gewicht' kan zelfs vele kilo's hoger liggen. Maar hoe bepaal je je ideale gewicht?

Het is belangrijk om te accepteren dat je nooit zo licht zult worden als je tien of twintig jaar geleden was. Als je ouder wordt, word je automatisch wat vetter en dus zwaarder. Dat is normaal en helemaal niet erg. Je gewicht als tiener kan daarom onmogelijk je streefgewicht zijn.

Daarbij worden mensen over het algemeen zwaarder. Een vrouw van 40 woog twintig jaar geleden minder dan een vrouw van 40 nu. Dat heeft te maken met de tijd waarin we leven, met veel meer fastfood en vet eten. Je kunt je daar tegen verzetten, maar misschien is het beter om te accepteren dat je niet het gewicht zult bereiken dat je moeder had toen ze zo oud was als jij. Dat dat niet lukt, geldt namelijk voor zo ongeveer alle vrouwen.

Dat wil niet zeggen dat je elke kilo maar gewoon moet omarmen. Normaal gesproken gebruiken we altijd de Body Mass Index om te berekenen of je een gezond gewicht hebt, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat niet altijd een goede uitslag te geven. De BMI-formule houdt namelijk geen rekening met lichaamstype (of je een peer of een appel bent), genetische eigenschappen en spiermassa.

De allerbeste manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, is terugdenken aan de tijd waarin je je het gezondst én gelukkigst voelde. Dat was naar alle waarschijnlijkheid de periode waarin je niet te weinig at (want daar word je ongelukkig van) en waarin je ook niet teveel at (daar word je ongezond van). Hoeveel woog je toen? Dat zou best wel eens je ideale gewicht kunnen zijn.

Weet je niet meer in welke periode van je volwassen leven je het gezondst en gelukkigst voelde? Pak dan de standaard berekening voor het ideale gewicht voor vrouwen erbij: neem 50 kilo voor de eerste 1.50 meter van je lengte. Tel daar een kilo per centimeter lichaamslengte bij op. Neem voor spiermassa, lichaamstype en genetische eigenschappen een marge van 10 procent naar boven en naar beneden. Binnen dit spectrum is je gewicht gezond. Dus als je bijvoorbeeld 1.60 meter lang bent, dan ligt je gezonde gewicht tussen de 54 en 66 kilo.

Dit is natuurlijk nog steeds een heel algemene richtlijn, het allerbelangrijkste blijft: als jij je gelukkig voelt (en geaccepteerd hebt dat je tienergewicht een onhaalbaar streven is) en als je gezond bent, zit je hoogstwaarschijnlijk op je ideale lichaamsgewicht.

TIP: Het Mentale Dieet Plan


Bron: womenshealthmag

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, eten en drinken, afvallen, gewicht, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Als je maar gelukkig bent met je fastfood en je vet dan zal je vast ook wel gezond zijn met je 15 kilo overgewicht lees ik hier. Gewoon gezond eten en veel bewegen en dan is er geen enkel excuus om niet gewoon je vroeger gewicht terug te krijgen. Zeldzaam slecht artikel dit!

Marc, 26 oktober 2023

Hallo mijn naam is Feline, 13 jaar en ik wil graag weten of ik misschien te zwaar ben. Mijn lengte is 1.63\64 en ik weeg ongeveer 54 kilo. Ik ben meestal erg onzeker, ookal hoort dat niet. tips?

Feline, 09 mei 2020

hoi ik ben alicia 13 jaar ik ben 1.60 en weg 46/47 kilo is dat goed ?

Alicia, 23 maart 2019

Hoi Ik ben 12 jaar , 1,60 en 54 . Weeg ik niet veel te veel

Anoniem, 01 januari 2019

Hoi ik ben 13 jaar en ben 1.60 en weeg 48 kilo ben ik te dik

Noukie, 17 december 2018

Ik ben 12 jr, 1.63 m en 50 k. Is dat te veel?

anoniem, 16 mei 2018

ik ben wat aan t neuzen op Internet, omdat ikzelf bezig ben met wat gewicht te verliezen, op een gezonde, bewuste manier. geen crash-gedoe, langzaamaan. want uit ervaring weet ik dat dat de enige juiste manier is. ik schrik van de jonge leeftijden van onderstaande reacties. vooral in de puberjaren zijn we zo gevoelig voor het "ideale" beeld waaraan we denken te moeten voldoen....... lieve meiden, jullie zijn zo mooi! en gezond!!!!! vooral dat laatste is het allerbelangrijkste!!!! Ik ben nu 62 jaar, te zwaar, maar inmiddels 8 kilo kwijt. en ik ga door. Maar rustig aan. Google eens bij Fit & Slank. Is het zo dat je echt iets kwijt wil aan kilootjes, doe het dan onder goede begeleiding!!! Je gezondheid is het allerbelangrijkste. en nogmaals: JE BENT MOOI!!!!!!

leni, 16 maart 2018

Ik ben 19, 163 en weeg 54 kg. Ik streef naar de 50 kg, is dat goed?

Chess, 21 augustus 2017

Ik ben 12 en 160 cm en weeg 36 kilo, is dat te licht (ps: mijn ma is 34, 159 en weegt 39 kilo, is dat ook te licht?)

Sally, 04 augustus 2017

Nee hoor je hebt een gezond gewicht

C├Ącilia, 04 augustus 2017

Ik ben 1.55, 15 jaar en weeg 49 is dit niet te veel?

jana, 14 januari 2017

Anoniem je bent wat te licht, probeer wat meer te eten. En Fanta jij hebt een gezond gewicht

Reagerende, 08 december 2016

Voor alle onzekere meisjes hier, kijk even op de website van het voedingscentrum. En niet vergeten laat je gewicht geen invloed hebben op je dagelijkse leven, heb gewoon lol en doe wat je wil. Je bent perfect

Anoniem, 08 december 2016

Ik ben 1.60 en na 30.7 kg afgevallen te zijn weeg ik nu 65.9 kg , nog 2 kilo en dan zit ik op een gezond bmi en ben ik tevreden en een gelukkig mens.

Stephanie , 09 oktober 2016

Ik ben 135 lang en 10 jaar en ik weeg 33.7 is dat goed

Fanta, 22 juni 2016

Ik ben 1,60 en weeg 43 kilo is dat te veel (ik ben 15)

Anoniem , 05 maart 2016

Nee, dat is weinig. Met ietsje meer vet op de botten zie je er al snel beter uit.

Anoniempje, 01 juli 2014

ik ben net 1.560 en weeg 34 is dat veel?

anoniem, 01 juli 2014

Mijn streefgewicht is 60 kilo Ik ben 57 en ik knok er voor om het zo te houden. Onzin van hormoon dit en overgang dat.Een sterke wil dat is de sleutel.Als ik mensen zie eten [ gebak kroketten ] ze proeven het niet eens. Ik neem best wel eens wat maar dan geniet ik ervan zonder er bij te kletsen en het niet proeven.

mariette, 28 november 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?