Slapen tegen pijn

Slapen tegen pijn

Het klinkt misschien een beetje gek, maar slapen helpt tegen pijn. Of althans: door iedere nacht wat langer te slapen, kun je je pijngrens verhogen. Slapen blijkt zelfs effectiever dan pijnstillers.

Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Henry Ford ziekenhuis in Detroit. Dat ziekenhuis heeft een speciale afdeling waar onderzoek wordt gedaan naar pijn en hoe je die kunt verlichten.

De wetenschappers lieten negen gezonde proefpersonen tussen de 21 en 35 jaar vier nachten lang tien uur slapen, in plaats van de normaal aanbevolen acht uur. Negen anderen hielden zich aan hun normale bedtijden.

Bij een van de testen in dit experiment moesten de proefpersonen bij het ontwaken hun vinger op een hete plaat leggen. Als ze meer dan tien uur hadden geslapen, konden ze dat beter uithouden dan als ze hun normale uren hadden geslapen: ze konden na die vier lange nachten hun vinger gemiddeld zelfs 25 procent langer op de gloeiende plaat houden dan de proefpersonen die korter sliepen. Deze extra weerstand tegen pijn is te vergelijken met een dagelijkse inname van 60 milligram van de pijnstiller codeïne.

De wetenschappers concluderen daaruit dat veel slapen de pijngrens verhoogt. Hoe het precies kan dat slapen ervoor zorgt dat je beter tegen pijn kunt, weten de onderzoekers nog niet. Maar dat het effect na vier nachten slapen al zo groot is, vonden ze verrassend. Ze vermoeden dat de pijngrens nog meer dan 25 procent verhoogd kan worden als mensen langere tijd veel uren per nacht slapen.

Slapen is dus heel belangrijk voor mensen met chronische pijn, of voor mensen met een operatie voor de deur. Acht uur slapen is volgens de onderzoekers overigens voldoende voor volwassen mensen – ook voor een goede pijngrens. Maar slaap je maar zes uur per nacht, dan is het aan te bevelen een poging te doen daar meer van te maken – liefst zelfs negen uur per nacht.

Bron: nu.nl / webmd.com

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, slapen, pijn
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?