Beter door muziek

Beter door muziek

Word jij ook zo vrolijk van al die muziek? Dat is helemaal niet gek, want muziek is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je gezondheid in het algemeen!

Onderzoekers uit Noorwegen ontdekten dat ziekenhuismedewerkers die met elkaar in een koor zingen gezonder zijn en zich meer betrokken voelen bij hun werk dan medewerkers die niet zingen. Hoe dat komt? Sociale activiteiten met je collega's, zoals zingen, hebben een positief effect op je gevoel van welbevinden en je gezondheid in het algemeen. Daarbij komt er bij zingen endorfine vrij, het zogenaamde gelukshormoon, waardoor je gevoel van welbevinden nog eens een extra boost krijgt.

Wil jij je ook lekkerder voelen door muziek? Luister hier dan eens naar:

1. Rap maakt je creatiever

Je hebt het vast wel eens op televisie gezien: rappers die spontaan een tekst bedenken. Knap hè? Hoe meer ze dat oefenen, hoe beter ze erin worden. Want van liedjes improviseren word je creatiever. Het stimuleert de prefrontale cortex in je hersenen, dat is het gebied waar je creativiteit zit. Wil je dus creatiever worden, improviseer dan liedjes, zonder erbij na te denken. Wees niet bang om onzin uit te kramen. Juist door die spontane improvisatie wordt je creativiteit gestimuleerd. Dat hoeft natuurlijk niet meteen op een podium, het kan ook gewoon onder de douche waar niemand je hoort.

2. Klassieke muziek helpt je focussen

Moet je je concentreren op een bepaalde taak? Zet dan eens een klassiek muziekje op. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je van klassieke muziek – en dan vooral van complexe symfonieën zoals die van bijvoorbeeld Bach en Händel – beter gaat focussen én beter gaat analyseren. Dat komt zo: in deze symfonieën zitten veel onverwachte wendingen. Die zijn een soort hobbeltjes voor je brein. Je verwacht iets te horen, maar de muziek neemt een andere wending en daardoor wordt je brein scherper. De gebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht en anticipatie worden erdoor geactiveerd.

3. Snelle muziek maakt je sneller

Het klinkt logisch en dat is het ook: als je naar snelle muziek luistert, ga je harder. Fietsers rijden sneller op up tempo nummers en basketballers hebben minder last van wedstrijdspanning als ze naar snelle muziek luisteren, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Hoe dat kan? Snelle muziek blijkt je centrale zenuwstelsel een oppepper te geven, terwijl het ondertussen je gedachten afleidt van ongemak, pijn of stress. Uit de onderzoeken bleek dat muziek met een snel tempo en een hoge energie lichamelijke activiteiten stimuleert, terwijl muziek die toewerkt naar een climax het beste gebruikt kan worden bij de voorbereiding op een wedstrijd.

4. Je lievelingsliedje maakt alles echt een stuk beter

Als je naar muziek luistert die je raakt, komt er dopamine vrij. Dat is een neurotransmitter in je hersenen die ook de beleving van bijvoorbeeld lekker eten en seks intenser maakt. Niet bij elk liedje op de radio komt er dopamine vrij, alleen als je luistert naar muziek waar je kippenvel van krijgt gebeurt dat. Dus zet je lekkerste liedje op en voor je het weet voel je je een stuk beter!

5. Rustige muziek helpt tegen pijn

Het is al eens getest bij tandartsen: patiënten die naar muziek luisteren voor, tijdens en na een behandeling, hebben minder last van pijn en angst en hebben ook minder verdoving nodig dan mensen die niet naar muziek luisteren. Dat komt zo: muziek overstemt de harde, irritante geluiden van de tandartsinstrumenten (deels) en leidt je af. De pijn is er wel, maar je hebt er minder last van, omdat je er minder op focust. Heb je dus pijn, zet een rustig muziekje op dat je afleidt en waarvan je ontspant.

Bron: womenshealthmag

Foto: Flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, muziek, endorfine, pijn, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ja ff lekker meezingen met me favo muziek en met Enya relax ik.

Ina, 06 januari 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?