9 x beter slapen

9 x beter slapen

Slaap jij moeilijk in als je 's avonds in bed gaat liggen? Of lig je midden in de nacht uren wakker? Heb je al van alles geprobeerd om beter te slapen? Helpt geen schaapje meer en komt de Sleepytime thee je neus uit? Dan is het misschien tijd om de volgende tips eens te proberen.

1. Focus je niet op slapen

Makkelijker gezegd dan gedaan: je niet focussen op slapen als je dat juist zo graag wilt. Maar hoe drukker je je maakt over de uren slaap die je mist doordat je wakker ligt, des te gestresster word je. En meer stress betekent nóg minder slaap. Als je 's nachts wakker wordt en je valt niet binnen 15 tot 20 minuten weer in slaap, ga dan je bed uit. Probeer iets ontspannends te doen buiten de slaapkamer, zoals lezen of naar muziek luisteren. Als je blijft liggen en je opwindt over het feit dat je niet slaapt, wordt je alleen maar onrustig. Hoe moeilijk het ook is: accepteer dat je soms geen controle hebt over de kwaliteit van je nachtelijke uren...

2. Hou je aan een schema

Regelmaat is het toverwoord als je goed wilt slapen. Probeer je aan een vaste bedtijd en een vaste tijd om op te staan te houden, iedere dag, zélfs in het weekend. Als je lichaam gewend is aan een bepaald patroon, 'weet' het wanneer het rustiger moet worden om te gaan slapen.

3. Laat je testen op slaapapneu

Snurk je? Dat komt veel voor, ook bij vrouwen. Het is meestal onschuldig, maar het kan ook een symptoom van een slaapstoornis zijn, namelijk slaapapneu. Als er lange pauzes in je gesnurk zitten (dat kan je partner vast zeggen), ga dan naar je huisarts. Slaapapneu kan goed behandeld worden.

4. Neem een bad

Het is een trucje uit grootmoeders tijd: een lekker warm bad nemen voor je naar bed gaat. Daar word je slaperig van. Dat werkt zo: je krijgt zin in slapen als je lichaamstemperatuur daalt. Je kunt dat effect versterken door je lijf warmer te maken met een bad of een douche en dan te gaan liggen, zodat je lichaam langzaam afkoelt.

5. Blokkeer al het licht

Zelfs een heel klein streepje licht kan je slaap verstoren. Neem goede gordijnen en doe voor je gaat slapen alle lichten in huis uit, ook van televisies, laptops en telefoons. Probeer een uur voor je gaat slapen niet meer naar computerbeeldschermen te kijken, want daar blijven je hersenen actief van. Laat ze 'afkoelen', dan slaap je makkelijker.

6. Sport vroeger

Van regelmatig sporten ga je beter slapen, helemaal als je het sporten op een goed tijdstip plant. 's Avonds voor je gaat slapen nog sporten is geen goed idee: je lichaamstemperatuur kan daardoor hoog blijven, waardoor je minder makkelijk inslaapt. Probeer om die reden drie uur voor je naar bed gaat niet meer te sporten.

7. Vermijd zwaar eten en drank

Zwaar eten en alcohol drinken voor je naar bed gaat kan voor een slechte spijsvertering zorgen – en natuurlijk voor nachtelijke bezoekjes aan het toilet. Natuurlijk, een glaasje wijn zorgt ervoor dat je slaperig wordt en je valt misschien eerder in slaap, maar je wordt ook vaker wakker 's nachts en je slaapkwaliteit is minder goed waardoor je je misschien niet uitgerust voelt de volgende dag.

8. Upgrade je kussen

Kies een goed kussen: een kussen dat ondersteunt, comfortabel is en geschikt voor jouw favoriete slaappositie. Iemand die graag op haar buik slaapt heeft een ander kussen nodig dan iemand die liever op haar zij ligt. Ga naar een gespecialiseerde winkel voor advies.

9. Maak een nummertje

Tja, tenslotte kunnen we er niet omheen: seks is goed voor de nachtrust. Bij een orgasme komen zogenaamde gelukshormonen vrij, waardoor stress afneemt en je makkelijker in slaap valt. Prima toch?

Foto: flickr

Bron: womenshealthmag

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, slapen, slapeloosheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?