7 tips tegen acne

7 tips tegen acne

Krijg jij ook pukkeltjes in je gezicht van chocolade, of vlak voor je ongesteld moet worden? Of heb je veel vaker last van acne? Er zijn duizenden manieren om dat aan te pakken en de meeste middeltjes zijn hartstikke duur én chemisch. Wist je dat er een paar huis tuin en keuken-producten zijn die minstens zo goed werken en natuurlijk zijn? Onze grootmoeders gebruikten ze al.

1. Aloe vera

Zo werkt het: Het sap van aloe vera-bladeren bevat gibberelline en polysaccharide. Dat zijn stofjes met een antibacteriële werking. Het doodt de bacteriën die acne veroorzaken, heelt de ontstekingen die er al zijn, verzacht de geïrriteerde huid en zorgt ervoor dat de aangedane huid weer glad wordt. Aloe is ook goed voor de genezing van littekens, voor de vochtbalans in de huid en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Zo gebruik je het: Reinig je gezicht en droog de huid zorgvuldig af. Wil je aloe-gel of -vloeistof gebruiken, neem dan een pluk watten om het mee over je gezicht te verspreiden. Kies je voor een vers aloe-blad, haal dan het groene huidje – en vooral de prikkende randjes! – eraf en leg het blad rechtstreeks op je huid. Laat de aloe helemaal opdrogen voordat je je gezicht nog een keer reinigt met lauwwarm water. Gebruik aloe dagelijks, of een paar keer per week.

2. Appelciderazijn

Zo werkt het: Appelciderazijn is een heel oud middel dat voor veel kwaaltjes gebruikt wordt, niet alleen voor huidproblemen. Maar voor de huid is het ook heel goed: appelciderazijn zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid terug in balans komt en blijft. Daarnaast heeft het antibacteriële en ontsmettende eigenschappen, en doodt het bacteriën die acne veroorzaken. Het appelzuur en melkzuur in de azijn hebben een licht peelende werking en verzachten de huid.

Zo gebruik je het: Mix een theelepel appelciderazijn met drie theelepels water. Was en droog je gezicht. Doop een pluk watten in het mengsel en verspreid het over je hele gezicht, maar vermijd het gebied rond de ogen. Laat het tien minuten intrekken en reinig je gezicht dan met lauwwarm water. Je kunt dit tot wel drie keer per dag doen.

3. Zuiveringszout

Zo werkt het: Zuiveringszout, of sodium bicarbonaat, zorgt voor een uitgebalanceerde pH-waarde in de huid. Een verstoorde pH-waarde kan acne veroorzaken en verergeren. Daarnaast heeft zuiveringszout ontsmettende eigenschappen en gaat het ontstekingen tegen. Het kalmeert de huid. Daarbij is de korrel van zuiveringszout rond. Het is dus ook een soort scrub, maar zo licht dat het de gevoelige huid niet beschadigt.

Zo gebruik je het: Mix een theelepel zuiveringszout met een theelepel water of citroensap en roer het tot een papje. Reinig je gezicht en masseer het papje met je vingertoppen voorzichtig over je gezicht. Maak je gezicht daarna schoon met lauwwarm water, zorg ervoor dat alle zoutkorreltjes van je huid verdwenen zijn. Doe dit twee tot drie keer per week.

4. Waterstofperoxide

Zo werkt het: waterstofperoxide, H2O2, is een ontsmettingsmiddel dat niet alleen bacteriën die acne veroorzaken doodt, maar ook de poriën diep reinigt. Dat helpt acne voorkomen.

Zo gebruik je het: Koop een flesje “waterstofperoxide 3 procent oplossing”, dezelfde die je ook gebruikt om wondjes mee te ontsmetten. Was en droog je gezicht. Bevochtig een pluk watten met de waterstofperoxide-oplossing en breng het aan op probleemgebieden. Je hoeft je gezicht hierna niet nog een keer te reinigen. Gebruik de waterstofperoxide dagelijks als je veel last hebt van een acne.

5. Citroensap

Zo werkt het: Citroen bevat L-ascorbinezuur (vitamine C). Dat heeft een licht ontvettende eigenschap, waardoor een vette huid minder vet wordt. Daarbij werkt citroensap ook een beetje peelend, verwijdert het dode huidcellen en voorkomt het verstopte poriën. Tot slot schakelt citroensap bacteriën die acne veroorzaken uit.

Zo gebruik je het: Gebruik vers geperste citroensap, dus niet uit een fles of pak, voor een maximaal effect. Doop een pluk watten in de sap en bet dat op de probleemgebieden. Heb je een gevoelige huid, verdun de citroensap dan met water. Laat een half uur tot een hele nacht intrekken en reinig je gezicht daarna met lauwwarm water. Doe dit om de een tot drie dagen.

6. Theeboomolie

Zo werkt het: Theeboomolie is een etherische olie gemaakt van de bladeren van de theeboom. De olie heeft een krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking. Het doodt de bacteriën die kunnen zorgen voor een acne-uitbraak. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van theeboomolie hetzelfde effect heeft als het gebruik van benzoylperoxide, dat in de meeste anti-acne zalfjes en gels zit. Het werkt wel wat langzamer en irriteert de huid daardoor een stuk minder dan benzoylperoxide.

Zo gebruik je het: Theeboomolie is onverdund te sterk. Daarom is het belangrijk om een halve theelepel theeboomolie te verdunnen met twee eetlepels water, of met aloe vera-gel. Doop een pluk watten in de oplossing en stip de probleemgebieden in je gezicht daarmee aan. Gebruik de verdunde theeboomolie dagelijks, of eventueel twee keer per dag.

7. Toverhazelaar tinctuur

Zo werkt het: Van de schors en bladeren van de Noord-Amerikaanse toverhazelaar wordt tinctuur gemaakt. Die tinctuur bevat tannine, en dat verzacht ontstekingen van de huid en werkt ontvettend. Daarnaast gaat de olie van de toverhazelaar de groei van bacteriën tegen.

Zo gebruik je het: Kies een alcoholvrije toverhazelaar tinctuur, zonder kunstmatige geurstoffen of andere kunstmatige ingrediënten. Reinig je gezicht en droog goed af. Maak een pluk watten vochtig met de tinctuur en breng het aan op de probleemgebieden. Je hoeft je gezicht daarna niet nog een keer te wassen. Gebruik de tinctuur tot drie keer per dag.

Bron: womenshealthmag

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, beauty en uiterlijk, huid, acne
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik ga vandaag beginnen met deze tips. Ik heb hele erge last van uitslag/acne op mijn wangen. Waarschijnlijk door stress en slechte voeding. Vanaf vandaag wil ik op mijn voeding letten en deze tips gebruiken. Heel erg bedankt

Kirsten, 28 juni 2015

Mijn zoontje kreeg door zijn zwemles zwemmerseczeem. Zijn kleine voetjes zaten onder de rode bultjes en schrale/jeukende plekken. Ik heb direct Canesten voetschimmel creme gekocht en na 5 dagen waren zijn voetjes helemaal hersteld. De creme was nog halfvol en ik kon alleen maar denken: "hey, hij had rode bultjes die nu helemaal weg zijn. Zou het ook helpen tegen mijn acne uitbraak?" Ik deed het de eerste paar dagen op mijn gezicht om het te testen (erger kon het toch niet worden) en tot mijn verbazing merkte ik dat mijn huid zich begon te herstellen. Twee weken later had ik een hele mooie gezonde huid. Ik kon het amper geloven !! Schimmelcreme of niet, het helpt door de benzylalcohol die erin zit.

Ellen, 06 februari 2014

Mijn acne was in een week weg door geen melk meer te drinken, sudocreme, appelazijn drinken en biergisttabletten :D Echt geweldig! Zouden meer mensen moeten proberen.

Yvonne, 06 oktober 2013

Aloë Vera is heel goed om te smeren, maar ook om te drinken (moet dan wel de juiste kwaliteit zijn!!!!). Aloë Vera drank bevat een overvloed aan vitamines, mineralen, spoorelementen en zelfs een minime hoeveelheid vitamine B12 plus 20 aminozuren. Aloë Vera reinigt het lichaam van binnenuit, ontgiftigen. Aloë Vera behoort van nature bitter te smaken.

Karin Verheij, 17 april 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?