Leef lang met spieren

Leef lang met spieren

Sporten doe je natuurlijk om gezond te worden en gezond te blijven. Maar het kweken van spieren is niet alleen goed voor je gezondheid op dit moment; je hebt er zelfs op latere leeftijd wat aan: je leeft namelijk langer als je een goede spiermassa hebt!

Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut. Daar is de spiermassa van meer dan een miljoen jonge mannen onderzocht toen ze tussen de 16 en 19 waren. Ze deden drie keer een test waarbij werd gekeken hoe sterk hun spieren waren, hoe hoog hun Body Mass Index (BMI) was en hoe hun bloeddruk was. De jongens werden daarna 24 jaar lang gevolgd, om te zien wie er vroegtijdig zou overlijden.

Tijdens deze kwart eeuw gingen ruim 26 duizend deelnemers dood. De belangrijkste doodsoorzaken waren ongelukken, daarna kwam zelfmoord, gevolgd door kanker, hartaandoeningen en beroertes. Een derde van de overleden deelnemers overleed door andere oorzaken, die vanwege de berekeningen allemaal onder 'overige' werden geschaard.

Wat bleek? De deelnemers die als tiener bovengemiddeld scoorden op de testen waarin de kracht van hun spieren werd gemeten, bleken maar liefst 20 tot 35 procent minder kans te lopen vroegtijdig te overlijden aan hart- en vaatziekten of 'andere oorzaken'. Ook de kans dat ze zelfmoord pleegden bleek 20 tot 30 procent lager te liggen. Het risico op een psychische aandoening als schizofrenie of depressie bleek was zelfs 65 procent lager.

De tieners die juist als zwak gespierd uit de test kwamen, liepen het grootste risico om vroeg dood te gaan. Het effect bleek zelfs hetzelfde als de risico's op vroegtijdig overlijden die gepaard gaan met obesitas en een hoge bloeddruk.

De onderzoekers denken dat sterke spieren je algehele fitheid weerspiegelen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk, en zowel op de korte als de lange termijn. Wel benadrukken ze dat krachttraining niet zonder meer betekent dat je leven langer wordt. Maar dat sporten goed is voor lichaam en geest, toonden zij eens te meer aan.

Bron: gezondheidsnet

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, spieren
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?