Ketchup helpt hart

Ketchup helpt hart

Tomatenketchup is niet alleen verantwoorder op je patatje dan mayonaise – want stukken minder vet, het is ook nog eens goed voor je hart. De combinatie van voedingsstoffen in ketchup kan namelijk de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten voorkomen.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Merel Hazewindus aan de Universiteit van Maastricht. In tomatenketchup (en dus ook in tomaten) zitten de antioxidant lycopeen en vitamine C en E. Die hebben in combinatie een sterker beschermend effect voor het hart dan dat ze individueel hebben.

Het eten van tomaten wordt al langere tijd in verband gebracht met het houden van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op hartkwalen. De antioxidant lycopeen is in grote mate aanwezig in tomaten. Het stofje geeft de tomaat zijn rode kleur.

Volgens de onderzoekster was al bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op het hart. Zij wilde echter uitzoeken wat het effect zou zijn van de combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup.

Daarom deed ze zowel onderzoek in celkweekjes als in proefpersonen. Ze liet een aantal mannen maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. De proefpersonen die de tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen: zij hadden een verlaagd niveau van 'disease initiators' in het bloed.

Deze resultaten versterken dus het bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermend rol spelen tegen hartaandoeningen.

Het voordeel van tomatenketchup boven gewone tomaten is dat als tomaten eenmaal verhit zijn geweest, lycopeen beter toegankelijk is en biologisch actiever dan in rauwe tomaten.

Dus voortaan een lekker patatje met... tomatenketchup!

Bron: Telegraaf

Foto: Wikimedia Commons

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, antioxidanten, vitamine c
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Nog beter dan ketchup is tomatenpuree, (vanwege de suikers) maar dat is weer niet zo lekker op de frieten....

Joyce de Nijs, 27 februari 2013

Er zit echter heel veel suiker in ketchup, is dat ook meegenomen in het onderzoek? Daar ben ik nu eens benieuwd naar.

Franke Verhoeven, 27 februari 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?