Ketchup helpt hart
Tomatenketchup is niet alleen verantwoorder op je patatje dan mayonaise – want stukken minder vet, het is ook nog eens goed voor je hart. De combinatie van voedingsstoffen in ketchup kan namelijk de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten voorkomen.
Dat blijkt uit promotieonderzoek van
Merel Hazewindus aan de Universiteit van Maastricht. In
tomatenketchup (en dus ook in tomaten) zitten de antioxidant lycopeen
en vitamine C en E. Die hebben in combinatie een sterker beschermend
effect voor het hart dan dat ze individueel hebben.
Het eten van tomaten wordt al langere
tijd in verband gebracht met het houden van een goede gezondheid en
het verminderen van het risico op hartkwalen. De antioxidant lycopeen
is in grote mate aanwezig in tomaten. Het stofje geeft de tomaat zijn
rode kleur.
Volgens de onderzoekster was al bekend
dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een
beschermend effect hebben op het hart. Zij wilde echter uitzoeken wat
het effect zou zijn van de combinatie van deze bestanddelen in
tomaten en tomatenketchup.
Daarom deed ze zowel onderzoek in
celkweekjes als in proefpersonen. Ze liet een aantal mannen
maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. De proefpersonen die de
tomatenketchup hadden gegeten, waren beter beschermd tegen de
ontwikkeling van hartaandoeningen: zij hadden een verlaagd niveau van
'disease initiators' in het bloed.
Deze resultaten versterken dus het
bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermend rol spelen tegen
hartaandoeningen.
Het voordeel van tomatenketchup boven
gewone tomaten is dat als tomaten eenmaal verhit zijn geweest,
lycopeen beter toegankelijk is en biologisch actiever dan in rauwe
tomaten.
Dus voortaan een lekker patatje met...
tomatenketchup!
Bron:
Telegraaf
Foto:
Wikimedia Commons
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Nog beter dan ketchup is tomatenpuree, (vanwege de suikers) maar dat is weer niet zo lekker op de frieten....
Joyce de Nijs, 27 februari 2013
Er zit echter heel veel suiker in ketchup, is dat ook meegenomen in het onderzoek? Daar ben ik nu eens benieuwd naar.
Franke Verhoeven, 27 februari 2013