Doekje in magnetron

Doekje in magnetron

Bij jou ligt 'ie vast ook op het aanrecht: het keukendoekje, met ernaast misschien wel een keukenspons. Wist je dat dit de smerigste voorwerpen in je huis zijn? Een keukenspons blijkt zelfs 200.000 keer viezer dan een toiletbril. Maar doe 'm 2 minuten in de magnetron, en alle bacteriën zijn dood.

Dat keukensponzen en doekjes zo vies zijn, hebben wetenschappers ontdekt aan de hand van een onderzoek in 180 huizen in negen verschillende landen. Er zitten gemiddeld vier miljoen bacteriën per vierkante centimeter op een spons, constateerden zij. Ook vaatdoeken en zelfs snijplanken blijken meer bacteriën te bevatten dan de gemiddelde toiletbril. De keuken is hierdoor een van de vieste plekken in huis – terwijl je liever zou willen dat het brandschoon is, omdat je er eten bereidt.

Hoe kun je de bacteriën toch een beetje in toom houden, zonder drie keer per dag een schoon doekje of schone spons te pakken? Dat doe je bijvoorbeeld door de keukenspons alleen te gebruiken om eten van borden af te vegen. Was er niet mee af. Je doekjes en sponzen goed uitspoelen onder de hete kraan is absoluut niet voldoende: alleen een wasbeurt op 90 raden doodt bacteriën en virussen effectief.

Schone doekjes en sponzen zijn heel belangrijk, omdat sommige micro-organismen op sponzen en doekjes behoorlijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat hier vooral om de campylobacter bacterie. Aanraking met die bacterie kan leiden tot het syndroom van Guillain-Barre, dat verlamming kan veroorzaken. De meeste mensen genezen daar wel van, maar dat kan weken of zelfs maanden duren. Maar je kunt ook gewoon een ordinaire voedselvergiftiging oplopen door vieze doekjes en sponzen: dat overkomt jaarlijks duizenden Nederlanders.

Gelukkig is er een nog veel makkelijker manier om een keukendoekje of een spons te ontsmetten. Maak ze nat (heel belangrijk, anders kunnen de doekjes en sponzen in brand vliegen) en doe ze 2 minuten in de magnetron, op 800 watt. De magnetron doodt dan vrijwel alle bacteriën en virussen. Wil je zeker weten dat echt alles dood is, laat de doekjes en sponzen dan vier tot tien minuten in de magnetron liggen. Dan zit er geen enkele bacterie of virus meer in.

Bron: gezondheidsnet

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, hygiëne
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De meeste bacteriën (meer dan 95 %) zijn goed en werken tegen de slechte. Lees anders het boek : Allemaal beestjes van de Uitgeverij Mavenpublicing

Duco, 11 november 2014

wat een eyeopener toch "magnetron dood alle bacteriën " weet zo'n magnetron ook dat de goede bacteriën niet dood moeten en de goede voedingstoffen moeten blijven leven zodat we weerstand krijgen,om de bacteriën te kunnen weerstaan zo'n keuken doekje zal best oké zijn maar ik schrik van al die mensen die elke dag eten krijgen uit de magnetron zoals de maaltijden van tafeltje dekje en babyflesjes die opgewarmd worden in die oh zo gemakkelijke magnetron als de magnetron de bacteriën dood zijn al die maaltijden dus waardeloos

riet faas, 30 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?