Ontbijt tegen snaaien

Ontbijt tegen snaaien

Dat het niet gezond is om je ontbijt over te slaan wordt al heel lang gezegd, maar nu is ook met hersenscans aangetoond dat je zonder ontbijt later op de dag veel meer zin krijgt in snaaien dan als je wel ontbijt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College London: sla je je ontbijt over, dan krijg je extra trek in calorierijk voedsel.

De wetenschappers hebben 21 gezonde proefpersonen op twee verschillende dagen in een MRI-scanner naar plaatjes van eten laten kijken. Na deze scan kregen ze een gratis lunch. Op de ene dag mochten de proefpersonen uitgebreid ontbijten voor het onderzoek. Op de andere dag sloegen ze het ontbijt over.

Wat bleek? Niet ontbijten verandert de manier waarop de hersenen op afbeeldingen van voedsel reageren. Bij proefpersonen met honger werd de orbitofrontale cortex actiever bij het zien van calorierijk eten. Dit hersengebied is mogelijk betrokken bij het aantrekkelijk vinden van voedsel. Ook aten de proefpersonen een vijfde meer aan calorieën bij de lunch als ze het ontbijt hadden overgeslagen.

De conclusie was dus snel getrokken: mensen die niet ontbijten, zijn rond de lunch hongeriger. Dat blijkt uit zowel de MRI-scans als uit de hoeveelheid die de proefpersonen bij de lunch aten. Natuurlijk, zou je denken, want als je je ontbijt hebt overgeslagen is het nogal logisch dat je meer honger hebt rond lunchtijd. En wat maakt het uit als je dan meer eet? Je hebt tenslotte geen ontbijt gehad. Dat klopt in principe, maar de kans dat mensen die niet ontbijten tussen de middag en later op de dag calorierijk voedsel gaan eten, blijkt dus ook groter.

Kortom: een gezond ontbijtje zorgt ervoor dat je ook gezond luncht.

Bron: gezondheidsnet.nl

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, voeding, gezondheid, ontbijt
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Dat is zo .met een goed ontbijt smorgens begin je de dag en ga minder snaaien.

Cindia, 17 augustus 2013

http://www.nu.nl/gezondheid/2946295/sporten-ontbijt-stimuleert-vetverbranding.html En hoe zit het dan hiermee? Is sporten zonder ontbijt ook gezond?

mb, 07 november 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?