Samen eten gezond

Samen eten gezond

Met het hele gezin aan tafel eten is niet alleen gezellig, het is ook nog eens goed voor je gezondheid en zeker voor die van je kinderen. Zelfs als je het maar twee keer per week doet. Het verbetert de eetgewoonten. En dan hebben we het niet over de tafelmanieren, maar over wát jullie eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Leeds. De wetenschappers daar keken naar de eetgewoonten van bijna 2400 kinderen van 52 basisscholen in Zuid-Londen. Elk kind kreeg een eigen eetdagboek, waarin hun ouders en veldonderzoekers noteerden wat de kinderen precies aten en dronken op een dag. De ouders moesten daarbij ook nog vragen over hun mening ten aanzien van groente en fruit beantwoorden.

Uit de resultaten bleek dat 656 kinderen altijd met het hele gezin aan tafel at. 768 kinderen deden dat soms en 92 kinderen aten nooit samen aan tafel.

Wat bleek? De kinderen die altijd met hun ouders en broertjes en zusjes aan tafel aten, eten meer groente en fruit. Zelfs zo'n 125 gram per dag meer dan leerlingen die nooit gezamenlijk eten.

Kinderen die soms met het hele gezin aan tafel eten, aten zo'n 95 gram groenten en fruit meer dan kinderen die dat nooit deden.

Eigenlijk is het logisch dat het zo werkt: kinderen die hun ouders groente en fruit zien eten, zijn zelf geneigd dat ook meer te doen. De ouders stimuleren op hun beurt kinderen extra om groente en fruit te eten door het bijvoorbeeld in kleine stukjes te snijden. Daardoor is het hapklaar en dus makkelijk.

Natuurlijk is het verleidelijk om de kinderen op een drukke dag met een bord eten voor de tv te zetten. En het is ook niet erg als dat af en toe gebeurt. Maar het is belangrijk om geregeld samen aan tafel te gaan. Alleen een gezamenlijke zondagse lunch kan het voedingspatroon van kinderen verbeteren.

Ouders en oudere broers en zussen hebben een grote voorbeeldfunctie: als kinderen zien wat zij eten, kan dat hun voorkeur voor voedsel voor de rest van hun leven beïnvloeden.

Foto: Flickr

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, kinderen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?