Hoe gezond zijn wortels?

Hoe gezond zijn wortels?

Arme peentjes, ze worden voornamelijk geassocieerd met chagrijnig hongerlijden tijdens een afslankdieet. Maar wortels zijn meer dan alleen een magere groente. Ze zijn hartstikke lekker en reuze gezond. Hoe gezond? Lees het hier.

Het hoogseizoen der wortels is tussen april en juli, dus de oranje rakkers zijn momenteel volop verkrijgbaar. Verse wortels zijn feloranje met een pluim van frisgroen loof bovenop. Als de wortels aan de bovenkant nog wat groen zijn, betekent dit dat ze nog niet helemaal rijp zijn. Als het onderste gedeelte gerafeld is, betekent dit dat je ze minder lang kunt bewaren.

Ogen
Het meest bekende gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Darmwerking
Betacaroteen doet trouwens nog meer goede dingen. Je krijgt er een mooie huid van als je op regelmatige basis wortels eet. Maar overdrijf niet, dan zit je straks met een geeloranje teint opgescheept.
Ook je darmwerking krijgt een boost van wortels. Dit komt niet alleen door de betacaroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Als klap op de vuurpijl werken peentjes cholesterolverlagend.

A,B,C,E
Wortels bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Bewaren
Wortels kun je het beste in de groentebak bewaren. Je kunt ze beter niet bij fruit of groenten bewaren die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappels, omdat ze daardoor sneller oud en bitter worden. Wil je optimaal van al het goeds van wortels profiteren? Eet ze dan rauw. Met koken en persen gaan er wat voedingsstoffen verloren.

TIP – Dip rauwe wortels eens in de guacamole. Een gezonde zomerse snack!

Trefwoorden van dit artikel: wortels, wortel, wortelen, voeding, gezonde voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

zijn wortels ook goed voor honden.? zit er magnesium en fosfor in wortels?

Trudy, 04 januari 2017

Wortels bevatten geen b12. B12 komt alleen in dierlijke producten of zeewier voor.

Omar Boussaïd, 14 november 2016

Hahahahaha "onk": misschien stoppen met roken? Schijnt slecht voor je te zijn........

mjk, 03 oktober 2016

geachte mevrouw Leontien, ik verzoek U mij te informeren welk wortelsoort het gezondste is. Zit in elk soort wortel dezelfde vitamines en mineralen? Als dank voor Uw antwoord alvast dit rijm. ..................... Als verstokte Einzelgänger doet het mij al storen te worden ingedeeld bij de verstokte Einzelgängers die nergens bij willen horen. Maar dit altijd zo gekoesterde Predicaat als Einzelgänger, daardoor voor altijd ben. verloren. Henk.

Henk, 08 juni 2016

Dat wortels nog niet rijp zouden zijn als ze groen zijn aan de bovenzijde is natuurlijk niet waar. Het komt doordat de wortel niet helemaal in de aarde heeft gestaan en is door het daglicht verkleurd. Heeft overigens ook een bittere smaak en moet dan ook verwijderd worden tot ruim in het oranje

Arie van Hattum, 14 mei 2016

Geen

Ik zet de wortels op schoon water, 16 januari 2016

Beta caroteen is ook een antioxidant Verkleint de kans op kanker zoals prostat kanker aldus dr N Barnard MD in de USA

khoman, 25 november 2013

Hallo Wist je dat rokers veel minder Beta-Caroteen mogen? Schijnt heel slecht te zijn.... Nu is mijn vraag....kan je deze groenten...en andere groenten waar het in zit dan niet meer eten?? Graag Uw mening?? Hartelijk bedankt!

onk, 11 maart 2013

Hallo leontien Wat ik mis in de tip is de aanbevolen hoeveelheid van o.a. de worteltjes. Wat is voldoende voor een goed resultaat?

marian van haagen, 28 februari 2013

Het is een broodje aap verhaal dat je van wortels beter kunt zien in het donker... De Engelsen vonden een radar uit in de 2e wereldoorlog waardoor ze heel precies de duitse steden bombardeerden... Om de Duitsers om te de tuin te leiden vertelden de Engelsen dat het kwam door het eten van wortels... Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds mensen die geloven dat je van wortels of vitamine A beter gaat zien terwijl het al jarenlang bekend is niet waar te zijn...

peet, 11 juni 2011

Hallo Leontien, ik las laatst dat als je wortels roerbakt je er het meeste profijt van hebt, je krijgt er dan drie maal zoveel voedingstoffen uit.

joke heijnen, 10 juni 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?