Diarree, wat je niet moet eten

Diarree, wat je niet moet eten

De meest voorkomende oorzaak van diarree is een virus of bacterie die je binnenkrijgt via voeding of water. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen die geen bacteriƫn of parasieten bevatten, kunnen waterige ontlasting veroorzaken.

Vooral acute diarree heeft meestal een functie, namelijk dat wat niet in het lichaam thuis hoort naar buiten toe afvoeren. Bijvoorbeeld omdat bacteriën of andere stoffen in het maag-darmkanaal terecht zijn gekomen waar het lichaam zo snel mogelijk van af wil. Ook stress, medicijnen en verslavende middelen zoals cocaïne of alcohol kunnen diarree in de hand werken. Maar niet altijd is duidelijk welke stoffen of omstandigheden de darmen prikkelen en ervoor zorgen dat het lichaam reageert met diarree. Soms ben je gewoon gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Heb je regelmatig diarree zonder directe aanleiding? Let dan de komende tijd op of de volgende etenswaren vaak op jouw menu staan.

Gefrituurd eten
Vette voeding kan diarree in de hand werken, omdat (te veel) vet het spijsverteringskanaal irriteert. Een ander effect van gefrituurde of vette voeding is kort na de maaltijd moeten ontlasten. Ook kunnen romige sauzen, vette stukken vlees en boterige of romige toetjes de darmen prikkelen. Kies daarom voor gegrilde, gestoomde of gebakken varianten en magere sauzen op basis van groente in plaats van boter of room.

Suikervervangers

Suikervervangers zoals sorbitol en mannitol worden in een verscheidenheid van voedingsmiddelen gevonden, van snoep tot yoghurt. Maar ook natuurlijke voeding zoals veel fruit- en groentesoorten bevatten deze zoetstoffen. Ze veroorzaken winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree, omdat ze niet goed worden opgenomen door de darmen. De additieven blijven achter in de darmen en trekken extra vocht aan, waardoor de ontlasting waterig wordt. Bovendien eten de bacteriën in de ontlasting deze suikers waardoor meer gas wordt gevormd.

Citrusfruit

Citrusfruit zorgt bij sommige mensen voor darmproblemen vanwege het hoge gehalte aan fruitzuur en vezels. Als je spijsvertering van slag raakt door sinaasappels, grapefruits of citroenen, probeer dan op een andere manier aan je dagelijkse portie vitamine C en voedingsvezels te komen.

Fructose

Voeding dat gezoet is met fructose, bijvoorbeeld frisdrank, snoep, vruchtensap en gebak, kunnen sommige mensen moeilijk verteren. Dit leidt tot diarree, opgeblazenheid, kramp en andere darmproblemen. Uit een studie van 2008 bleek dat prikkelbare darm patiënten baat hebben bij het minderen van fructosebevattende voeding. Zij hadden aantoonbaar minder spijsverteringsproblemen.

Zuivelproducten

Als je kampt met lactose-intolerantie, dan kunnen zuivelproducten diarree, opgeblazenheid, gasvormen en andere darmproblemen veroorzaken. Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door het ontbreken van het enzym lactase om melksuikers af te breken. Lactose-intolerantie is vrij makkelijk te herkennen als je snel het verband legt tussen het nemen van zuivelproducten en het vrij vlug daarop ontstaan van klachten als krampen, winden laten, misselijkheid en diarree. Vaak worden zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt beter verdragen dan zoete melkproducten.

Kunstmatig vet

Olestra, een vetvervanger, zit in veel chips, onder andere Lays dat aangeprezen wordt met kreten als ‘light’, ‘weinig vet’, en ‘vetvrij’. De namaakolie wordt als vet verwerkt in eten, maar wordt in de darm niet opgenomen. Olestra wordt geassocieerd met “anale lekkage” en diarree. Vooral mensen met een gevoelig maag-darmkanaal kunnen hier last van hebben. Daarnaast heeft dit nepvet nog een nadelig effect: belangrijke voedingsstoffen hechten zich eraan en worden het lichaam uitgespoeld.

Door de redactie van Dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: diarree, voeding, eten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?