Voedingsmiddelen speciaal voor de vrouw

Voedingsmiddelen speciaal voor de vrouw

Voeding reguleert vele aspecten van de werking van ons lichaam, waaronder de afscheiding van bepaalde hormonen. Je voedingspatroon heeft direct invloed op je lichaamsgewicht, maar indirect ook op andere processen zoals het vertragen van het verouderingsproces en de overgang.

We hebben een lijstje gemaakt met voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezond hormonaal evenwicht van het vrouwelijke lichaam. Dit geldt voor vrouwen van alle leeftijden. Voor jongere dames kan het nuttig zijn om stemmingen in evenwicht te brengen (met name rond de menstruatie), terwijl oudere dames er baat bij hebben in de omgang met de overgang.

 
Magere eiwitten
Eiwitbronnen zoals gevogelte en magere soja-producten helpen bij het in stand houden van weefsels. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen in de overgang meer gewicht verliezen wanneer het grootste deel van hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) afkomstig is van magere eiwitten. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de consumptie van sojaproducten kan helpen bij het verlichten van opvliegers, hoewel het bewijs hiervan verschillende uitkomsten laat zien. Een andere gezonde eiwitbron is vette vis, zoals zalm, makreel en sardines. Deze eiwitten helpen tegen stemmingswisselingen en beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
 
Kruisbloemige groenten
Broccoli, spruitjes, kool, bloemkool en paksoi kan een teveel aan oestrogeen in balans brengen en daarmee het risico op o.a. borstkanker verlagen. Teveel oestrogeen kan optreden voorafgaand aan de overgang of bij overgewicht of obesitas.
 
B-vitaminen
Een gebrek aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminie B kunnen gevoelens van depressiviteit veroorzaken. Eet dus voldoende voedingsmiddelen rijk aan vitaminie B, zoals volkoren granen, mager vlees en noten.
 
Asperges, meloenen en waterkers
Deze voedingsmiddelen helpen tegen een vervelend kwaaltje waar veel vrouwen last van hebben: een opgeblazen gevoel.
 
Deze voedingsmiddelen kun je beter vermijden of in ieder geval met mate nuttigen:
 
Suiker
Bruine suiker, witte suiker, koek, snoep, gebak, noem het maar op. Suiker kan zorgen voor een hormonale disbalans in het vrouwelijk lichaam, dit is door veel onderzoeken aangetoond. Pas ook op met voedingsmiddelen waar veel toegevoegde suikers in zitten, zoals vruchtenyoghurt, drinkyoghurt, sauzen en soep uit pakjes of blikken en kant-en-klaar maaltijden.
 
Cafeïnehoudende dranken
Een kopje koffie of thee hoef je echt niet te laten staan, maar wees je er wel bewust van dat cafeïnehoudende dranken kunnen leiden tot opvliegers. Wanneer je veel last hebt van opvliegers en ’s nachts zwetend wakker wordt, probeer dan eens te minderen op cafeïne.
 
Alcohol
Net als cafeïne kan alcohol opvliegers verergeren. Natuurlijk mag je best genieten van een wijntje of een biertje op zijn tijd, maar ook hiervoor geldt dat je op moet letten wanneer je veel last hebt van opvliegers.

Vetrijke voedingsmiddelen
Uit onderzoek blijkt dat dames die een vet-arm dieet volgen met veel groeten, fruit en volkoren producten minder last hebben van hormonale schommelingen. Zowel in de overgang als in tijden van menstruatie. Hieruit blijkt ook dat een dieet met veel vetten kan zorgen voor stemmingswisselingen.
 
Kruidig voedsel
Kruidig eten is een killer voor opvliegers. Het verergert de symptomen, dus heb je veel last van deze onplezierige opwarmers, kies dan voor een mild gerecht.

Trefwoorden van dit artikel: voeding, hormoonbalans, overgang, opvliegers
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?