Ouderschap is dikmakend

Ouderschap is dikmakend

Ouders bewegen minder en jonge moeders eten meer dan leeftijdsgenoten zonder kinderen. Dit blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Een nieuwe studie heeft bevestigd wat ouders van jonge kinderen uit ervaring al weten: het is moeilijk om gezonde gewoonten aan te houden en tegelijkertijd een opgroeiend gezin te managen. Nieuwe moeders en vaders krijgen minder beweging dan leeftijdsgenoten zonder kinderen. En moeders hebben een hoger BMI en consumeren dagelijks meer calorieën dan kinderloze vrouwen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1520 jongeren uit omgeving van Minneapolis- St. Paul. De onderzoekers namen tussen de periode van 1998 en 2009  drie keer gevens van de participanten af wat betreft hun voedings-, en beweegpatroon en hun gewicht . De gemiddelde leeftijd van de participanten was tijdens de derde peiling 25 jaar. Onder hen waren 149 ouders, tegenover 1371 mannen en vrouwen die geen kinderen hadden.

BMI

Bij mannen lijkt het ouderschap weinig invloed te hebben op hun lichaamsgewicht en dieet. Bij vrouwen is het een meer ingewikkeld verhaal. Moeders eten dagelijks ongeveer 400 calorieën meer dan vrouwen zonder kinderen. Deze extra calorieën zijn afkomstig van suikerhoudende dranken en verzadigde vetten. Moeders wegen gemiddeld 1 punt meer op de BMI-index dan kinderloze vrouwen. Ook blijven moeders achter op het gebied van zowel intensieve fysieke inspanning als matige beweging zoals wandelen of rustig fietsen. Jonge vaders krijgen alleen te weinig matige fysieke beweging. Zo’n 93 minuten minder dan mannelijke leeftijdsgenoten zonder kinderen, terwijl rustig bewegen erg belangrijk is voor een gezond hart.

Dikmakend klimaat
Experts benadrukken dat jonge ouders niet bang moeten zijn om hulp te vragen, wanneer het nieuwe gezinsleven ze even te veel wordt. Er is niets mis mee om familie, vrienden of buren te vragen of ze een uurtje op de kinderen willen passen. Gebruik deze tijd om slaap of een gemiste workout in te halen. Doen jonge ouders dit niet, dan lopen ze het risico dat ze thuis een ‘obesogene omgeving’ creëren waarin een ongezond voedingspatroon en een tekort aan beweging normaal lijkt. Kinderen zullen deze leefpatronen overnemen.

Trefwoorden van dit artikel: ouderschap, voeding, beweging, jonge ouders
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

kinderen moeten meer aan sport toen niet alleen zitten

rene, 03 augustus 2014
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?