Eet eens een sprinkhaan

Eet eens een sprinkhaan

Insecten eten schijnt de toekomst te hebben. Het produceren van een kilo rundvlees kost namelijk 80% meer energie dan de productie van een kilo sprinkhanenvlees. Insecten zullen vast lekker zijn, want ze staan maar liefst in 98 landen op het menu.

Voor sommige Chinezen geldt de kakkerlak als een delicatesse. Het recept? Wokken, pantser eraf pellen en eten maar. Ook buiten China is het eten van insecten de normaalste zaak van de wereld. Zo verorberen Colombiaanse bioscoopgangers geroosterde parasolmieren en smullen Japanners van rijst met wespen. En zo worden ook rupsen, muggen, termieten, wantsen, sprinkhanen en kevers gegeten. Doodgewoon in de meeste landen. Maar niet in Europa en Noord Amerika.

Proteïnebom
De voorraad insecten is groot genoeg, want het zijn de vruchtbaarste dieren. Er bestaan ongeveer 1400 eetbare soorten. Daarvan leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.

Afkeer
Alleen al van het idee een insect te eten, gruwelt de gemiddelde Nederlander. Daarom is de Vereniging van Nederlandse Insecten Kwekers (Venik) actief. Hun doel is ‘insecten voor humane consumptie te vermarkten’. Oftewel: meer mensen moeten water in de mond gaan krijgen bij de aanblik van sprinkhanen, krekels en meelwormen.

Proberen
Wil je een keer gefrituurde sprinkhaan proberen? Zelfs de grootste leek kan dit recept volgen:

Ingrediënten:

- Gevriesdroogde sprinkhanen ( bij onder andere de groothandel verkrijgbaar)
- Arachideolie
- Zout
- Chilisaus

Bereiding
Controleer of de poten en vleugels zijn verwijderd. Die zijn namelijk niet te eten. Als dit klusje is geklaard, verwarm je de olie. Gooi de sprinkhanen in de pan en frituur ze zo’n 3 minuten. Breng ze op smaak met zout en serveer ze met chilisaus. Eet smakelijk!

Trefwoorden van dit artikel: insecten, sprinkhaan, insecten eten, recept, proteïne, eiwitten, voeding
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik heb ze in Thailand regelmatig gegeten, bijvoorbeeld op de markt. Voor mij was het net chips beetje zout er op en eten. weinig smaak maar zoals ik al zei met beetje zout net chips. Zijn in Nederland naar mijn idee nog veel te duur.

Henk , 16 december 2013

Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de 'fruit de terre' gaan. Insecten eten is duurzaam! Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl En daarbij het is nog lekker ook... Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes ;-)

Insecten Eter, 18 juli 2012

Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de 'fruit de terre' gaan. Insecten eten is duurzaam! Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl En daarbij het is nog lekker ook... Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes ;-)

Insecten Eten, 18 juli 2012

Drie minuten is te lang. Hooguit een minuut. Dan worden ze lekker krokant en niet te donker.

Hans, 02 mei 2012

in Afrika heb ik gefrituurde sprinkhanen gegeten, best lekker hoor en gezond.

ritamaria, 03 juni 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?