Leer etiketten lezen

Leer etiketten lezen

Sta je in de supermarkt ook zo vaak op verpakkingen te turen naar de ingrediënten, de voedingswaarden en de calorieën? En kom je er niet helemaal uit? Want wat is nou precies goed voor je, en wat niet? Dat gaan we uitleggen!

Op het etiket van de meeste producten in de supermarkt staat precies beschreven wat erin zit. Daardoor kun je betere keuzes maken in wat je koopt, zou je denken. Maar dan moet je wel precies weten wát goed is en hoe je die labels moet lezen. Want laag in calorieën betekent niet altijd gezond, en veel calorieën betekent niet altijd ongezond.

Het belangrijkste is: neem de tijd om het etiket goed te lezen. Veel mensen kijken alleen vluchtig naar wat erop staat, of alleen de eerste keer als ze een product kopen. Zie een voedingsetiket als een landkaart. Er staat niet op waar je naartoe moet, maar je kunt wel de beste weg vinden om ergens te komen. Net als met een kaart moet je weten hoe je een etiket moet lezen.

Natuurlijk kun je eerst kijken naar de aanbevelingen voorop de verpakking, zoals 'gezond', 'natuurlijk' of 'organisch'. Toch is het belangrijk om daarbij sceptisch te blijven: fabrikanten zetten dit soort dingen maar wat graag op hun verpakking om extra te verkopen. Veel mensen pakken automatisch zo'n product omdat ze denken dat ze dan gezond bezig zijn, maar 'natuurlijk' betekent niet automatisch dat het product waar dat op staat beter is dan een ander. Dat kun je pas beoordelen als je het etiket op de achterkant leest.

Bovenaan op het etiket staat altijd de grootte van een 'normale' portie. Dat geeft aan wat volgens de fabrikant een doorsnee portie van dat product is. Achter deze portiegrootte staat hoeveel calorieën een portie bevat. Het lijkt een open deur, maar het is toch een veel gemaakte fout: veel consumenten kijken niet naar deze portiegrootte als ze een kom of bord vol scheppen. De informatie op de verpakking is daarop gebaseerd. Eet je dus meer dan een portie op een dag, dan krijg je die extra voedingswaarde ook binnen.

De voedingswaarde – het aantal calorieën, vet, koolhydraten, eiwitten – van een product staat er vaak heel duidelijk op. Maar let ook op de ingrediënten. Die staan ook op het etiket, opgesomd van het voornaamste tot het minst voorname ingrediënt. Als je bijvoorbeeld een pak cornflakes pakt en bij de ingrediënten staat 'suiker' bovenaan, dan weet je dat er veel suiker in zit en moet je misschien nog eens overwegen of je echt wel die cornflakes wilt. Er staat ook op de verpakking van een doos cornflakes of de vezels die erin zitten uit hele granen komen. Die zijn goed voor je gezondheid, dus als er veel vezels uit hele granen in de cornflakes zitten, is deze doos misschien wel een verstandige keuze.

Op een etiket staan ook de specifieke voedingsstoffen die in een product zitten, zoals vet, cholesterol, zout, koolhydraten, vitamines en calcium. Wat net zo belangrijk is als die voedingsstoffen, is het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dat erin zit. Dat staat rechts naast de lijst voedingsstoffen. De 'aanbevolen dagelijkse hoeveelheid' is een richtlijn die zegt hoeveel vet, koolhydraten, zout etcetera je per dag binnen zou moeten krijgen om gezond te leven. Als op een etiket dus staat aangegeven dat er 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten per portie in het product zit, dan zitten er relatief veel koolhydraten in.

Tot slot: het interpreteren van de informatie op de etiketten is essentieel. Daarvoor moet je naar het hele etiket kijken, en niet alleen naar de calorieën, bijvoorbeeld. Neem nu yoghurt. Daar zitten relatief veel calorieën in, maar er zitten ook vijf essentiële voedingsstoffen voor je lichaam in, zoals calcium en eiwitten. Yoghurt is daarnaast vetarm. Kijk dus vooral naar wat gezond is voor je, en niet naar wat je niet 'mag' eten. Alleen calorieën tellen werkt niet.

Probeer bij het boodschappen doen een uitgebalanceerde selectie te maken van voedingsstoffen die je nodig hebt, zodat je iedere dag aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid komt. Duizelt het je een beetje? Oefening baart kunst! Vaak en veel etiketten lezen, en voor je het weet ben je erachter welke voedingsmiddelen je het beste kunst combineren voor een uitgebalanceerde leefstijl. Daarbij: het is gewoon goed om te weten wat je precies eet. Shop-ze!

Bron: livestrong.com

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, voeding, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?