Light vet

Light vet

Vet zit bij de meeste vrouwen op billen, buik en benen. Je kan helaas niet plaatselijk vet verliezen. Vet verdwijnt net zoals sneeuw voor de zon. Op de plekken waar de sneeuw het eerste lag, verdwijnt het als laatst. Mwah, ik heb dus nog wel even te gaan.

Het eerste beetje vet zit er al een tijdje. En juist die plekken gaan nu opvallen.  Een kilo vetmassa betekent dat ik een overschot heb aan energie inname van 7000 calorieën (energetische waarde van vetweefsel). Voordat ik een kilo lichaamsvet verbrand heb met sporten, ben ik in totaal ongeveer 10 uur aan het hardlopen of 20 uur aan het wandelen, zonder daarnaast extra voeding te nemen. Bij 1 uur per week intensief en zonder pauze sporten, kan ik dus – bij hetzelfde voedingspatroon – pas na 10 weken 1 kilo daadwerkelijk vet verliezen. Maar zoals een bekend cliché beaamt; ‘wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af’. Dus let op vette producten. Maar het is ‘vetlastig’ om alle verschillende vetten uit elkaar te houden.

Verzadigd vet is namelijk verkeerd vet en onverzadigd vet is oké. De meeste mensen laten zich leiden of misleiden door benamingen als light en mager. Laatst waren veel mensen van slag, want wat blijkt, magere rookworst is moddervet. Vlees mag zich mager noemen als er maximaal 20 procent vet in zit. In vergelijking met bijvoorbeeld een runderlapje blijft de magere rookworst een vettere vleessoort. Gisteren stond ik in de winkel en wat zag ik: een light variant halvarine op al een light variant, oftewel de calorie light boter. Het trok mijn aandacht, wekte mijn interesse en nieuwsgierigheid. De marketing deed zijn werking en vervolgens kocht ik het product. Thuisgekomen bekeek en proefde ik het product. Wat mij opviel? Het smaakte, naar toch wel, een erg waterige substantie. Naar mijn idee raakt het steeds meer vervreemd van de echte boter, lees roombotersmaak (mmmmmmm). Het verschil is 3,5 kcal per boterham. Oké een calorie is een calorie als je bedenkt dat elk pondje door het mondje gaat, maar waar houdt het op?

Fabrikanten kunnen met vermeldingen van de samenstelling van hun product een heilzame werking suggereren. De Warenwet stelt aan deze beweringen wel bepaalde eisen, maar de claims kunnen ons toch misleiden. Magere yoghurt claimt bijvoorbeeld 0% vet. Die moet dan wel gezond zijn, zou je denken. Maar wat er niet bijgezegd wordt, is dat het maar een beetje fruit bevat, en wel een hoop suiker. Sommige bakjes van 200 ml yoghurt bevatten wel zo’n vijf klontjes suiker! Light chips betekent 33% minder vet. Die producten bevatten dan inderdaad een derde minder vet dan de normale versies. Maar het is een misverstand om te denken dat ze ook een derde minder calorieën bevatten. Vaak scheelt het op een handje chips maar 5 kcal. De lightvarianten zijn wel een ‘iets’ betere keus, vooral door de keuze van beter vet. Echter blijven het calorieën die je extra neemt. Dan nog te denken dat van light producten meer wordt gegeten…..  

Ik zal het je even voorrekenen. Zak chips van 200 gram. Oké wij dames kiezen vaak voor ‘light’ maar neigen naar bodemdrang. Gevolg zak leeg 1000 kcal rijker (lees: gefrustreerder). Dat is voor een volwassen vrouw vijftig procent van haar dagelijkse behoefte. Oeps!! 20 handjes chips. Probeer je trek in iets lekkers, ook al is het chips, gewoon in de hand te houden. Al kies je de ‘gewone’, ik vind het prima. Want als je het doet, doe het dan goed. Ga dan voor echt lekker. Maar beperk de hoeveelheid en hou het op één keer per week. En als je het doet….geniet er dan ook daadwerkelijk van. Heb je vervolgens last van bodemdrang? Gooi de rest dan weg en ga werken aan BBB. De avonden vonden gelukkig weer langer, ga (weer) buiten wandelen, lopen of fietsen lekker het voorjaar tegemoet. Heerlijk als ik aan het voorjaar denk, loopt het water mij weer in de mond; ijsjes! Ach ja, ook dat overleven we wel weer want er bestaat natuurlijk ook light ijs.   

 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

het is helemaal niet zo goed, al die light producten;want als je leest wat daar allemaal inzit. Mijn man was jaren bakker, maar maakte het product voor b.v.suikerpatienten(PUUR)dus geen speciale zoetstoffen e.d.weden toegevoegd) eerst vond men dat wel wat zuur; maar daarna vond men het lekker ,zo puur! Als je wilt lijnen neem dan het volgende aan;ook van mijn man:" het V.G.M.dieet= vertaleng"Vr....EET GEWOON MINDER, maar blijf veel bewegen, dus alles lopend in de stad,of e.v.t.de fiets, maar doe iets.1

g.janssen, 02 januari 2010

Ik ben de laatste 4 jaar ruim 35 kilo afgevallen. Dus dit verhaal raakt bij mij n snaar! Het is inderdaad niet verkeerd om soms vet te eten anders zou je dus vis ook niet mogen eten!

cynthia van steen, 22 april 2009

Ik heb in januari 2006 het South Beach dieet gevolgd, Dit geeft aan dat vooral suikers de grote boosdoeners zijn. Wat mij met geen enkel dieet gelukt is maar met dit dieet wel: ik was behoorlijk wat centimers kwijt op mijn buik en in totaal 12 kilo. Er zitten er nu weer 3 bij aan maar dat is niet erg want ik werd wat aan de magere kant. Als je steeds te horen krijgt dat je er zo slecht uitziet is het ook niet leuk meer. Maar volhouden is en blijft moeilijk.

Anneke, 16 april 2009

Ik let sinds kort op de hoge koolhydraten (boek glycemische index) Het bevalt mij prima. Je raakt best wel enkele kilo,s kwijt. Ook heb ik een trampoline aangeschaft. Lees maar in het boek. Hoe goed dat vooor je gestel is. En naruurlijk lekker buiten fietsen.

Gemma van den Brule-van Steen, 07 april 2009

Ik let sinds kort op de hoge koolhydraten (boek glycemische index) Het bevalt mij prima. Je raakt best wel enkele kilo,s kwijt. Ook heb ik een trampoline aangeschaft. Lees maar in het boek. Hoe goed dat vooor je gestel is. En naruurlijk lekker buiten fietsen.

Gemma van den Brule-van Steen, 07 april 2009

Haha! Leuk geschreven en ook vooral zooooo herkenbaar!

Linda, 24 februari 2009
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?