Winterkwaaltjes, wat doe je eraan?

Winterkwaaltjes, wat doe je eraan?

In de koude maanden worden veel mensen weer verkouden, ze gaan hoesten, hebben keelpijn enz. Vaak krijgen mensen in dit jaargetijde ook meer last van een droge huid. Lees hier nu wat je er aan kunt doen om een en ander te verlichten!

Verkouden, wat doen we er aan?

In de herfst wordt het weer kouder en natter. Dat kan een reden zijn dat je weer last krijgt van een loopneus of een verstopte neus, je wordt verkouden. Wat kun je hier aan doen? Je kunt een neusspray gebruiken, de spray zorgt er voor dat slijm op wordt gelost en dan kun je weer beter ademen. Het is wel belangrijk dat je niet te vaak een neusspray gaat gebruiken, want dit kan binnenin de neus irritatie geven. Een paar dagen neusspray gebruiken is lang genoeg anders kan het schadelijk zijn voor je slijmvliezen. Gaat het na een paar weken niet beter en wordt het niet minder, dan kun je altijd naar de huisarts gaan.

Als je moet hoesten dan kan het een droge hoest zijn, die kan kriebelen of prikkelen. Je hoest dan geen slijm op. Je krijgt wel pijn in de keel en soms ook aan de luchtwegen. Een andere soort hoest is de vastzittende hoest. Het is de bedoeling dat je dat slijm op kunt hoesten. Je gaat hoesten zodat het slijm los wordt gemaakt. In de ochtend heb je hier vaak veel last van, wanneer het slijm weg is, dan stopt het hoesten ook. Slijm wordt dunner wanneer je veel drinkt, het beste kun je dan warme drankjes nemen zoals thee. Bij droge hoest kun je honing pakken of een snoepje zodat het de keel verzacht. Er kan altijd een hoestdrankje worden gehaald bij de drogist, apotheek of met recept van de huisarts als de droge hoest te hinderlijk wordt.

Een droge huid, wat nu?

Veel mensen klagen over een droge huid in de herfst en in de wintermaanden. Dit komt omdat het buiten kouder wordt, binnen heb je vaak de verwarming aan en dan is er een groot temperatuurverschil als je van binnen naar buiten gaat en andersom. De huid kan ook jeuken wanneer deze te droog is. Als je een droge huid wilt voorkomen dan kun je je huid het beste insmeren, dit is een manier om de vochtbalans in de huid op peil te houden. Denk dan direct aan een dure bodylotion. Bij de apotheek verkoopt men Cetomacrogolcrème met vaseline, dat is een zeer effectieve crème om je huid te beschermen tegen uitdrogen.

Door de huidige goede isolatie en centale verwaming wordt de lucht in je huis erg droog. Je kunt ervoor zorgen dat er voldoende luchtvochtigheid in je huis blijft door luchtbevochtigers te gebruiken. En met een eenvoudig digitaal metertje kun je meten hoe hoog of laag de luchtvochtigheid is.

Vaak hebben mensen droge lippen, dit is de gevoeligste plek van je lichaam. Deze hebben meer last van de kou dan bijvoorbeeld je armen. Je lippen kunnen droog zijn en schraal en soms kunnen de hoekjes inscheuren. Dit kan erg veel pijn doen en met eten en drinken kun je er last van hebben. Je kunt hier zeker wat aan doen, als je namelijk een lippenbalsem gebruikt dan zorg je dat jij je lippen beschermd tegen uitdroging door wind en kou. Als het koud is moet je niet continu aan je lippen likken met je tong, trek de velletjes niet los deze kunnen inscheuren en de irritatie van je lippen alleen maar erger maken! Neem een goede lippen balsem en je zult meteen de verlichting voelen.

Trefwoorden van dit artikel: verkouden, droge huid, kou, winter
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Als ik keelpijn krijg gebruik ik altijd 534 Zink-Extra zuigtabletten van AOV (deze zijn verkrijgbaar bijde apotheek). Deze helpen perfect. Je bent snel van die vervelende keelpijn af.

Nicolet, 15 december 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?