Blijf fit in de winter

Blijf fit in de winter

Het is de tijd van het jaar dat de dagen kort zijn, november voorbij is, de winkels zich voorbereiden op de feestdagen en we onze diëten ergens onderweg naar december zijn vergeten.

We hebben al enige tijd geleden afscheid genomen van de bikini’s en salades. Hallo grote truien en ‘comfort food’. Al die lekkere snacks en tussendoortjes zullen een paar ongewenste kilo's opleveren. We zullen weer veel moeite moeten doen om ze te verliezen in het nieuwe jaar.

Maar je kunt er ook het hele jaar voor zorgen dat je in vorm blijft door je aan een aantal gezonde gewoontes te houden. Wees in de zomer en de winter blij bent met je lichaam zodat je altijd klaar bent om op de eerste zonnige dag je dikke trui aan de kant te werpen.
 
1.      Niet stoppen met sporten
Kortere dagen, ijzige temperaturen, slecht weer. Excuses zijn gemakkelijk te vinden in deze tijd van het jaar. Als gevolg daarvan verbranden we minder calorieën dan we tot ons nemen en de eerste kilo’s vliegen er al snel bij.
De oplossing: Blijf sporten zoals altijd en -indien nodig-  maak een schema om je er aan te houden. Kies voor meer binnenactiviteiten en heroverweeg welk moment van de dag het best uit komt om te gaan sporten
 
2.      Sta jezelf eens per week een ‘niet-op-dieet-dag’ toe
Dit is het seizoen van de feestmaaltijden en diners, maar door jezelf overal van te weerhouden wordt het verlangen alleen maar groter. Wees wel extra alert op de andere dagen, want balans in je eetpatroon is belangrijker dan het opzoeken van uitersten. Als je deze maand de controle over je eetpatroon kunt houden ga je fris het nieuwe jaar in, zonder dat je alles met ‘goede voornemens’ moet compenseren.
 
3.       Eet winter groenten en fruit
Griep, keelontsteking, hoesten en gesnotter: ook dit hoort nu eenmaal bij de winter.  Ons immuunsysteem wordt op de proef gesteld en als je niet genoeg groenten en fruit eet, krijg je waarschijnlijk ook niet voldoende vitamines en antioxidanten binnen. Als gevolg hiervan ben je vatbaarder om ziek te worden en val je van het ene griepje in het andere. Daarnaast heb je geen energie meer om te bewegen of te sporten.
Oplossing: kies voor seizoensgebonden groenten en fruit. Lekkere winterse kost zit bomvol vitamines en mineralen. Aarzel ook niet om eens wat nieuws te proberen.
 
4.      Begin met een soepje
Gebeurt bij jou ook iedere winter hetzelfde? Je bent vaker thuis, het is koud, je verveelt je of je hebt echt trek en gaat wanhopig op zoek naar iets stevigs en warms.
oplossing: Begin je avondmaaltijd met een zelfgemaakte heldere soep. Het zal je een voller gevoel geven voordat je aan de hoofdmaaltijd begint. Hierdoor zal je minder snel teveel eten.
 
5.      Blijf gemotiveerd
Hoe hou je de motivatie vast als het buiten koud en donker is? Blijf toch actief in en om het huis, bij voorkeur op het helderste moment van de dag. Dat is verreweg de eenvoudigste oplossing om je patroon te doorbreken en niet te vervallen in traagheid. Geen enkele hoeveelheid binnenverlichting kan concurreren met de zon als het gaat om het stimuleren van onze energie niveaus. Zelfs een saaie winter zon, gefilterd door een dikke wolkenpartij is aanzienlijk krachtiger dan kunstlicht.

Heb jij ook de neiging om in gewicht toe te nemen tijdens de herfst en winter, met het idee om het nieuw jaar weer te beginnen met een zoveelste dieetpoging? Hoe hou jij je fit tijdens deze tijd van het jaar? En hoe zit het met het vasthouden van motivatie om te blijven sporten? Deel jou tips hieronder met ons en alle lezers.

Trefwoorden van dit artikel: gezondheid, bewegen, winter
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?