Goede gewoontes voor het slapen gaan

Goede gewoontes voor het slapen gaan

Word je niet helemaal uitgerust wakker? Dat is erg vervelend en als je dat herkent kun je hier over mee praten. Je wilt graag fit wakker worden zodat je de dag goed kunt beginnen en het voelt alsof je de hele wereld aan kunt.

Als je moe bent, dan ga je op tijd naar bed. Wat doe je dan als je niet goed kunt slapen? Je leest een boek of je probeert om alleen op je ademhaling te letten. Dan nog komt het vaak voor dat je, ondanks dat je bijna omvalt van de slaap, toch niet in slaap kunt komen. Dit is erg vervelend. Je raakt erdoor zeer gefrustreerd, waardoor je helemaal niet meer in slaap komt.

Tips om beter te kunnen slapen!
Voldoende lichaamsbeweging overdag is belangrijk als je goed wilt slapen. Dit wil niet zeggen dat je net voordat je gaat slapen moet gaan hardlopen, want dan val je juist moeilijker in slaap. Drie of vier uur voordat je gaat slapen kun je aan lichaamsbeweging doen, tot aan de tijd dat je gaat slapen kan je lichaam herstellen. Te zwaar eten is niet goed voordat je gaat slapen, een lichte snack kan wel. Word je in de nacht wakker van de honger? Neem dan iets kleins voordat je gaat slapen zodat je in de nacht niet wakker wordt van de honger!

Zorgen opzij zetten als je gaat slapen
Vaak nemen we zonder dat we het willen alle zorgen mee naar bed. Dat zorgt er voor dat we wakker blijven, we piekeren. Schrijf je zorgen op, zet ze aan de kant want alleen dan kun je goed slapen. Je bed moet je alleen gebruiken om te slapen. Soms wil je tv kijken of computeren in bed, doe het niet! Je kunt je lichaam namelijk trainen dat naar bed gaan wil zeggen: slapen!

Melatonine ontwikkeling in het donker
Wanneer het donker wordt, ontwikkelt onze pijnappelklier melatonine. Deze stof regelt het slaap/waakritme. Dit speelt ook een belangrijke rol bij genezing en bescherming door antioxidanten. Als je gaat slapen, zorg dan dat de kamer echt donker is, geen lampen aan en zorg dat de gordijnen dicht zijn en dat je in een frisse kamer slaapt. Als je niet goed in slaap kunt komen kan melatonine helpen. Het is een supplement wat je in kunt nemen voordat je gaat slapen zodat het slaap/waakritme verbetert of tot stand komt als dat helemaal uit balans is. Veel mensen, jong en oud, hebben er baat bij.

Koelte in de kamer
Een koele kamer is ook van belang. Als je slaapt gaat de lichaamstemperatuur naar beneden. Te koud of te warm in je kamer kan weer leiden tot stress en dan wordt je slaap verstoord. Als het rond de 18 graden is op de slaapkamer kun je goed slapen, veel warmer is niet goed. Denk aan de zwoele zomerse nachten, deze zijn niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Slapen is een prioriteit
Probeer slapen te zien als een prioriteit. Je hebt je slaap nodig om de dag goed door te komen. Plan daarom voldoende ruimte in om op tijd te slapen. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op, dit ritme zal door je lichaam worden aangenomen en het wordt dan een heel natuurlijk ritme. Een keer niet goed slapen, daar moet je niet te zwaar aan tillen, dat hoort er bij sommigen gewoon bij. Probeer daar niet wakker van te liggen, maar ontspan want dat komt je nachtrust ten goede. 

Trefwoorden van dit artikel: slapen, gezondheid, melatonine, stress
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?