5 foute avondsnacks

5 foute avondsnacks

's Avonds op de bank nog even lekker snacken is niet zo goed voor de lijn, want de calorieën die je dan tot je neemt verbrand je niet zo makkelijk voor je gaat slapen. Maar sommige dingen moet je écht niet eten voor je naar bed gaat. Dit zijn die vijf dingen.

Ze zorgen niet alleen voor heel veel onnodige calorieën, maar je slaapt er ook nog eens slechter van (in). Dus echt niet eten, na je avondmaaltijd, deze vijf dingen:

Vette snacks

Vettige, zware snacks zorgen ervoor dat je je sloom voelt als je opstaat. Maar dat niet alleen. Je maag moet ook overuren maken om ze te verteren. Blijf dus af van snacks uit de frituur, (room)ijs en grote stukken kaas vlak voor je naar bed gaat.

Zoetigheid

Een klein zoet lekkernijtje zorgt er misschien voor dat je blij gaat slapen, maar als je een groot stuk chocolade naar binnen schrokt, dan stijgen de suikers in je bloed zo dat je plotseling barst van de energie. Vergeet het zoete wegdromen dan maar, want de kans is groot dat je niet kunt slapen. Blijf dus af van cake, koekjes en zoete toetjes. Eet in plaats daarvan een lekker appeltje.

Rood vlees

Net als vettige snacks valt rood vlees laat op de avond als een blok in je maag. Je kent dat gevoel vast en het is niet fijn: met een bolle buik in bed liggen. Je lichaam werkt als een dolle om dat vlees te verwerken. Rood vlees valt het zwaarst, maar ook een flinke portie kip of varkensvlees zorgt voor een opgeblazen. Vooral de eiwitten in het vlees zijn daar verantwoordelijk voor. Je hoeft eiwitten overigens niet helemaal te vermijden op de late avond, maar hou het bij magere producten en kleine porties; een bakje yoghurt is bijvoorbeeld een prima hapje vlak voor je gaat slapen.

Kruidig eten

Kruiden zijn goed voor je, ze kunnen zelfs allerlei kwaaltjes wegnemen. Maar laat op de avond kruidige dingen eten is niet zo'n goed idee. Met name gepeperde snacks kunnen je maag van streek maken. En niet alleen dat: de kunstmatige toevoegingen aan gekruid eten kunnen je zenuwen zo prikkelen dat je moeilijk in slaap valt.

Grote porties

's Avonds snacken moet niet veranderen in nog een extra maaltijd naar binnen werken. Als je het totale aantal calorieën onder de 200 houdt als je 's avonds iets eet, lijdt je nachtrust er niet onder.

Als je dit lijstje zo ziet, lijkt alles wat je 's avonds eet ongezond. Maar dat is niet zo. Zo lang je de porties maar klein houdt, kun je best iets zoets eten voor je gaat slapen. Kijk vooral uit met vet. Verder is fruit natuurlijk altijd prima. Zeker bananen, want daarin zit melatonine, het hormoon dat zorgt voor een goede nachtrust.

Slaap lekker!

Bron: prevention.com

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, afvallen, calorieën, snacken, slapen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

ja dat weet ik ook niet hoor van die bananen, die koolhydraten en suikers??zorgt dat niet voor energie?

tineke, 04 juni 2012

Hallo! Bananen worden ook altijd uitgedeeld op (lange, zware) toertochten voor wielrenners, zoals bijv. afgelopen zaterdag, toen ik Limburgs Mooiste 150 km rode lus reed (supermooie route trouwens, heerlijk gefietst!) Die bananen zijn neem ik aan voor de extra en snelle energie, maar hoe verhoudt zich dat dan tot de melatonine die erin zit? Beetje lullig als je er slaperig van wordt, terwijl je juist nog zoveel kilometers moet fietsen? En als je 's avonds bananen eet, hoe zit het dan met de calorieën en alle koolhydraten die erin zitten? Groeten, Marieke

Marieke, 04 juni 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?