Beter slapen

Beter slapen

De kwaliteit van je slaap kan in een natuurlijke dip komen in de winter, maar met een paar eenvoudige tips zal je snel weer lekker slapen en uitgerust wakker worden, ook in de wintertijd.

Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust is voor de gezondheid en hoe kostbaar en schaars de slaaptijd is geworden. Een te druk schema hoeft niet de enige oorzaak te zijn dat je uitgepunt raakt, de verandering van seizoen is ook een niet te onderschatten oorzaak. Zo’n 20% van de volwassenen ervaart een milde tot zware verstoring van de nachtrust door een seizoensverandering. Een oorzaak hiervan is de verandering van het natuurlijke ritme door minder uren daglicht in de winter, wat zelfs kan leiden tot slaapstoornissen. Een ander probleem is slaapapneu. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pauzes in de ademhaling. Dit kan verergeren in de winter vanwege luchtweginfecties door verkoudheid of luchtverontreiniging, omdat we onze ramen sluiten tegen de kou. Er kan wat aan gedaan worden met een paar eenvoudige tips.

Een vleugje lavendel
Een hulpmiddel voor een diepe slaap is het gebruik van een lavendel geurende luchtverfrisser in de slaapkamer. De staat al lang bekend om de kalmerende eigenschappen en schijnt zelfs de hartslag te vertragen en de bloeddruk te laten dalen. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat het gebruik van een neusspray met lavendelolie  22% van de onderzoeksgroep beter sliep.
 
Sporten
Hoewel sporters en niet-sporters ongeveer dezelfde hoeveelheid slaap per nacht hebben, blijken sporters aanzienlijk beter te slapen dan niet-sporters. Zelfs sporters  met een  lichte bewegingsintensiteit  blijken ruim 40% meer kans te hebben op een goede nachtrust.
 
Kies voor mediterraans eten
Volgens een europese studie onder mensen met een matige tot ernstige slaapapneu, die een mediterraan dieet –rijk aan fruit, groenten, volle granen en vis – volgden, bleken na 6 maanden een aanzienlijk betere nachtrust te hebben en minder last van slaapapneu. Een reden hiervan bleek de afname van de middelomtrek, dat het gevolg was van het mediterraan dieet.
 
Controleer je medicijnen
Je weet al dat je cafeïne voor het slapen gaan beter kunt vermijden, maar sommige pijnstillers bevatten andere stimulerende stoffen die de slaap kunnen onderdrukken. Bepaalde antidepressiva verhogen het niveau van serotonine en noradrenaline, dit zijn twee neurotransmitters die de REM-slaap kan onderdrukken. Als je het vermoeden hebt dat je medicijnen invloed hebben op je nachtrust, overleg dan met je arts en ga zo nodig samen op zoek naar alternatieven.
 
Kies het juiste diner
Door Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals rijst en aardappelen toe te voegen aan je diner kan je helpen om sneller in slaap te vallen dan voedingsmiddelen met een lage GI. Voeding met een hoge GI  verhogen de niveaus van het slaapverwekkende aminozuur tryptofaan in het lichaam.
 
De juiste houding
De winnaar: op de zij. Volgens diverse onderzoeken blijken zijslapers de meeste nachtrust te ervaren. Ook blijken rugslapers het meeste last van slaapapneu te hebben. Mensen die 20 tot 80% van de nacht op hun rug liggen blijken minder last van ademhalingsproblemen te hebben wanneer ze op hun zij draaien.
 
Tot slot nog 3 voedingstips om vanavond al beter te kunnen slapen
  • Eieren als ontbijt
    Aminozuren in eieren hebben invloed op het produceren en stimuleren van neuronen die een belangrijke rol hebben in de regulering van de REM slaap en waakzaamheid overdag.
  • Lunch met kersensap
    Amerikaanse studenten hebben het volgende ontdekt: twee maal per dag een glas kersensap drinken, gedurende twee weken blijkt de slaap met ongeveer anderhalf uur te verlengen. Dus zeker het proberen waard.
  • Jasmijnrijst bij het diner
    Wil je ook twee keer zo snel in slaap vallen ?  Neem dan Jasmijn rijst te eten bij je diner. Ook hiervoor geldt dat het een hoge glycemische index heeft die het aminozuur tryptofaan triggert en de slaap bevordert.
Welterusten!

Trefwoorden van dit artikel: slapen, wintertijd, nachtrust
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?