Sterke winterafweer

Sterke winterafweer

Zie je ook zo op tegen de verkoudheden en griepjes die ongetwijfeld weer de kop op zullen steken deze herfst en winter? Een sterk immuunsysteem kan veel ellende voorkomen. Maar hoe krijg en hou je je immuunsysteem sterk? Vier eenvoudige tips.

Eigenlijk is het heel simpel: ons immuunsysteem is sterk wanneer we ons goed voelen. In de herfst en de winter moet je daarvoor wat meer moeite doen dan in de lente en de zomer. We hebben licht nodig voor de aanmaak van vitamine D en 'gelukshormoon' serotonine, we hebben beweging nodig om onze afweercellen en het hele immuunsysteem op gang te brengen en we hebben voldoende rust nodig om het stresshormoon cortisol geen kans te geven.

1. Licht

Werkt zo: de belangrijkste bron voor vitamine D is de zon (of eigenlijk de UV-straling van de zon) op onze huid. Vitamine D is allereerst heel belangrijk voor de gezondheid van onze botten. De laatste tijd wordt duidelijk dat vitamine D nog veel meer functies heeft: onlangs is bijvoorbeeld aangetoond dat de stof luchtweginfecties tegengaat.

Bijwerkingen: je kunt geen overdosis vitamine D krijgen op de natuurlijke manier, dus van de zon. Enkel als je vitamine D-preparaten met een hoge dosis neemt, loop je kans op kalkaanslag in bijvoorbeeld je nieren.

Zo doe je het: probeer liefst dagelijks een half uur naar buiten te gaan, ook als het slecht weer is. Het moet wel licht zijn buiten, in het donker maakt je lichaam geen vitamine D aan. Een tweede manier om aan extra vitamine D te komen in de winter is voeding: er zit veel vitamine D in haring, paling en lever. Het zit ook, maar in minder grote hoeveelheden, in volle melk, eieren en volvette kaas. Denk je dat je een echt tekort hebt aan vitamine D, ga dan naar je huisarts. Het kan dan zinvol zijn een preparaat te nemen.

2. Beweging

Werkt zo: sporten beschermt je tegen verkoudheid, zo blijkt uit onderzoeken. Van alle ongetrainde vrouwen is één op de twee verkouden tijdens de wintermaanden. Bij fitte vrouwen is dat maar één op de tien. Met vijf keer per week wandelen breng je het aantal verkoudheidsdagen al terug van tien tot zes per jaar.

Bijwerkingen: met koorts moet je nooit (!) gaan trainen. Dan loop je namelijk de kans dat de infectie op je hart slaat.

Zo doe je het: lekker bewegen, maar niet overdrijven. Met een middelzware activiteit, zoals vijf keer per week een half uur wandelen, of twee keer per week een half uur in stevig tempo zwemmen, neem het risico op een infectie enorm af. Put je jezelf te vaak te veel uit, dan breek je je afweer juist af.

3. Meditatie

Werkt zo: alles waardoor we ontspannen en tot rust komen, is goed. Slapen is ontzettend goed voor je immuunsysteem, maar mediteren ook. Dat blijkt zelfs uit onderzoeken: meditatie helpt uitputting voorkomen, zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt, verzacht pijn en draagt bij aan een betere nachtrust – en dat al na een eerste cursus van zes tot acht lessen.

Bijwerkingen: enkel positieve.

Zo doe je het: meditatiecursussen vind je bijvoorbeeld in boeddhistische centra, maar ook veel centra voor volwassenenonderwijs bieden ze aan. Jezelf leren mediteren met boeken of cd's is niet makkelijk, dus een cursus is aan te bevelen. Belangrijk is dat je het daarna blijft doen: twee tot drie keer per week een half uur is al voldoende.

4. Wisselbaden

Werkt zo: door wisselbaden te nemen of naar de sauna te gaan, bereid je je lichaam voor op de sterke temperatuurswisselingen in de winter. Opgietingen, wisselbaden en saunasessies bevorderen namelijk de doorbloeding en de elasticiteit van de bloedvaten. Uit recente studies blijkt zelfs dat het aantal afweercellen toeneemt door een opgieting.

Bijwerkingen: heb je hartproblemen of een andere chronische ziekte, dan is het verstandig eerst aan je huisarts te vragen of een bezoek aan de sauna voor jou wel een goed idee is.

Zo doe je het: voor wisselbaden hoef je niet eens naar de sauna, dat kun je ook thuis onder de douche doen. Gewoon je dagelijkse douche afsluiten met twee heet-koud-sessies. Vind je dat te heftig voor je hoofd en je romp, doe het dan op z'n minst op je armen en je benen. Nog beter, maar niet iedereen heeft daar tijd en geld voor: een tot twee keer per week naar de sauna gaan en daar twee sessies doorlopen.

Bron: brigitte.de

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, sporten, slapen, immuunsysteem
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Leontien, Bedankt voor de tips. Ik fiets nu twee tot drie keer per week in de sportschool een half uur, maar slaag er door psychomedicatie en een achillespeesblessure (tennis) niet in af te vallen middels wandelen (maximaal een kwartier) of andere apparaten, zoals de loopband of de crosstrainer. Wat is de invloed van te veel vet op het afweersysteem? Waar ligt de grens? Wat is gezond. Een BMI van 25 of 30? Ik ben 52 jaar en heb ook al cara vanaf mijn 20e, waarvoor ik medicatie gebruik. Is zonnebanken met mate (2 keer een half uur, wat ik nu niet doe) goed voor vitamine D-aanmaak? Graag je reactie Groetjes, Marc

m.broekmans, 08 december 2012

Voor mij werkt het.Groetjes.

Lucia Tolenaar, 08 december 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?