Dement door slaappil

Dement door slaappil

Niet kunnen slapen is verschrikkelijk. Een slaappil lijkt soms een makkelijke oplossing. Dat je daar voorzichtig mee moet zijn omdat je verslaafd kunt raken aan slaapmiddelen is bij de meeste mensen wel bekend, maar wist je dat je door slaappillen ook een grotere kans loopt op dement worden?

Die kans is zelfs heel groot: mensen die langdurig slaapmiddelen gebruiken, hebben maar liefst vijftig procent meer kans om dement te worden als ze ouder worden. Dat hebben Franse wetenschappers ontdekt.

In ons land gebruiken naar schatting 300.000 mensen langer dan drie maanden achter elkaar slaapmiddelen. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar het is zo verleidelijk als het goed werkt. Daarom blijven veel mensen ze innemen, tegen het advies in om maar een paar weken achter elkaar gebruik te maken van de pillen.

De Franse wetenschappers hebben het effect van dat langer slikken onderzocht. Ze volgden twintig jaar lang 1063 mannen en vrouwen van gemiddeld 78 jaar. Uit hun bevindingen bleek dat de ouderen die langdurig slaapmiddelen slikten vaker dement werden.

De wetenschappers keken alleen naar het gebruik van benzodiazepinen. Dat zijn slaapmiddelen met kalmerende eigenschappen, die doorgaans bekend staan als 'oxazepammetjes'. Het effect van deze pillen is op korte termijn heel goed, omdat ze snel werken. Maar wanneer je ze langer gebruikt, zijn ze verslavend. Er zijn andere nadelen: de kans wordt groter dat je valt en daardoor geblesseerd raakt. En uit het onderzoek blijkt dus dat mensen die langdurig deze middelen gebruiken vijftig procent meer kans hebben op dementie.

Maar wat moet je dan doen tegen slapeloosheid? Een borreltje voor het slapen gaan lijkt ook vaak te helpen. Alcohol zorgt er inderdaad voor dat je sneller in slaap valt. Het nadeel is wel dat je lichaam went aan alcohol, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Voor je het weet ruil je dus de ene verslaving in voor de andere. De kwaliteit van de slaap wordt bovendien minder door alcohol; de verwerkingsprocessen in de hersenen functioneren slechter onder invloed van alcohol en daardoor slaap je onrustiger.

Wil je echt ontspannen voor je naar bed gaat? Neem dan een kopje rustgevende kamillethee. Of warme melk met honing. Het klinkt misschien suf, maar het werkt wel. In warme melk zit een slaapverwekker, namelijk de stof tryptofaan. Dat zet je lichaam om in serotonine. Zodra het buiten donker wordt, maakt je lichaam daar weer melatonine van en dat hormoon zorgt voor een slaperig gevoel. De koolhydraten in de honing zorgen ervoor dat je lichaam het tryptofaan eerder opneemt.

Je kunt ook een banaan eten voor het slapen gaan. In bananen zit ook melatonine en de koolhydraten in de vrucht doen hetzelfde werk als die in de honing.

Bron: gezondnu.nl

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, slapen, slapeloosheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?