Je bent hoe je slaapt

Je bent hoe je slaapt

Slaap jij op je buik? Op je rug of op je zij? Dat zegt meer over jou dan je zou denken. Dat zeggen slaaponderzoekers. De positie waarin je slaapt, zegt zelfs veel over je persoonlijkheid en karakter, hebben zij ontdekt.

De Britse slaaponderzoeker Robert Phipps heeft naar aanleiding van zijn onderzoek zelfs vier verschillende slaaptypes beschreven: de foetus, de boomstam, de valschermspringer en de verlanger.

De foetus

Dit is de bekendste slaappositie, en niet voor niets: meer dan de helft van alle mensen (58 procent) rolt zich 's nachts op in de foetushouding. Volgens Phipps betekent dat dat ze willen ontsnappen aan hun zorgen. Want wie met opgetrokken knieën en het hoofd naar binnen slaapt, zoekt een veilig plekje. Foetushoudingslapers zijn nauwkeurig en ordelijk, maar ze kunnen ook veel piekeren en maken zich soms onnodig zorgen – meent Phipps.

De boomstam

De boomstam is na de foetus de meest voorkomende slaappositie: 28 procent van de mensen slaapt uitgestrekt, met de armen naast het lichaam. Volgens Phipps zijn deze mensen koppig en doen ze de dingen graag op hun eigen manier. Daardoor kunnen ze autoritair en afstandelijk overkomen. Wie als een boomstam slaapt, kan stijf wakker worden. Boomstammen zouden zich 's nachts eigenlijk meer moeten ontspannen, namelijk, en hun spieren rust gunnen. Hierdoor gaan ze zich zowel geestelijk als lichamelijk meer ontspannen voelen.

De verlanger

Een kwart van alle mensen slaapt met de armen gestrekt voor zich. Dit zijn 'verlangers'. Deze houding heeft volgens Phipps twee betekenissen. Het kan symbool staan voor het verlangen om dromen na te jagen. Maar de gestrekte armen zouden ook een teken kunnen zijn dat de slaper het gevoel heeft dat hij achtervolgd wordt. Verlangers willen graag nieuwe mogelijkheden voor zichzelf creëren. Maar ze kunnen ook energie verspillen door dingen na te streven die niet voor de voldoening zorgen die ze zochten.

De parachutespringer

Het minst voorkomende slaaptype is de parachutespringer. Die slaapt op zijn buik, met zijn armen in een rechte hoek, alsof hij zich wil vastklampen aan het bed alsof zijn leven ervan afhangt. Phipps typeert dit als de minst comfortabele positie. Parachutespringers kampen met het gevoel dat ze geen controle hebben over hun leven. Ze kunnen getresst wakker worden omdat ze 's nachts tobben over de dingen die ze overdag moeten regelen.

Bron: goedgevoel.be

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: fit en bewegen, slapen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?